Jump to content

Pár slov o MoDaCo na úvod


Guest Tomas Kocanda

Recommended Posts

Guest Tomas Kocanda

MoDaCo je největší diskuzní server zaměřený na zařízení Windows Mobile. V současné době je zde více než 75 tisíc registrovaných uživatelů, kteří napsali přes 300 tisíc příspěvků. Denně bývá online několik tisíc lidí. Oproti jiným serverům je hlavní rozdíl v tom, že na MoDaCo najdete nejdříve všechny novinky, upozornění na různé akce výrobců, zkušenosti jiných uživatelů atd. Většina českých zpravodajských webů a konferencí používá jako jeden ze zdrojů informací a novinek právě MoDaCo (takže vám pak čtení českých online médií o WM zařízeních přijde tak trochu jako když čtete tištěné noviny, které jste na netu viděli už den přetím).

MoDaCo znamená Mobile Data Consultancy (podle vyjádření jednoho ze zakladatelů) a pokud to nevíte, jde o britský diskuzní server (nikoliv americký, jak se občas píše).

Uživatele neobtěžuje přílišná reklama (víceméně jde o decentní upozornění na sponzory konference v textovém proužku pod konferencí a jeden větší banner v záhlaví. Kromě bezplatného členství existuje i placené (MoDaCo Plus), kde uživatelé mají určité výhody (bezplatně určitou sadu aplikací, slevy v různých net obchodech, speciální e-mailovou schránku a mimo jiné je jejich konference úplně bez reklam).

MoDaCo je velmi podobné jako většina velkých diskuzních serverů - k dispozici máte portál, strukturované forum, funguje chat, blogy určitých uživatelů, galerie, kalendář a sekce odkazů, downloady (především homescreeny) a mimo jiné i stránka s vlastním obchodem. Tyto odkazy najdete v proužku hned nahoře pod logem MoDaCo.

Konference je strukturovaná do několika sekcí (kterým se obvykle říká fóra) - novinky, sekce "tady začněte - start here" kde jsou užitečná fóra pro rychlou pomoc a varování (help and advice), články (articles) a často kladené dotazy (FAQ). V hlavní sekci najdete strukturovaná fóra týkající se obecných věcí, úprav, software, sekce pro vývojáře, hardwarové forum. Další sekce je rozdělená na diskuze o jednotlivých zařízeních (smartphone, pocket PC phone a další). Speciální jazykové sekce obsahují mimo jiné i tuhle naší českou, kterou právě čtete a v obecné (general) sekci najdete tradiční fóra prodám/koupím/vyměním, forum pro diskuze mimo téma a diskuze o všem jiném než o telefonech. Další část se týká dotazů a chodu MoDaCo (online, obchod a software). Přibližně osm velkých vývojářských firem má své speciální fóra v sekci (official support area - third party), kde najdete dotazy a odpovědi přímo týkající se určitých produktů uvedených firem a moderované přímo výrobci.

Pro čtení příspěvků z telefonu se hodí low-fi verze bez grafiky, kterou najdete zde:

http://www.modaco.com/lofiversion/index.php/

Ovládání v tomto okamžiku existuje pouze v angličtině.

Protože asi to nejsilnější, co MoDaCo nabízí je obrovská databáze příspěvků (je vysoce pravděpodobné, že problém který řešíte už řešil někdo před vámi) a protože je na všech konferencích vysoce nezdvořilé se ptát na věci, které už byly mnohokrát zodpovězené bez toho, aniž by dotyčný prohledal nejdříve často kladené otázky a vlastní archív konference. Proto se možná bude hodit stručný popis toho, jak vyhledávat na MoDaCo:

Jednoduché hledání (třeba určitého jména) se dá rychle a snadno zadat v okénku vpravo nahoře pod lištou s počtem privátních zpráv a dalších informací týkajících se vašeho účtu u MoDaCo. Sem stačí napsat co hledáte a kliknout na tlačítko GO vedle.

Pro sofistikovanější vyhledávání se může spíš hodit funkce SEARCH, kterou najdete v úplně horní liště. Search otevře nastavení hledání, kde můžete zadat:

Search by keywords - co hledáte (klíčová slova) a případně i znaménka +slovo nebo -slovo pro pokud chcete vyhledat jen příspěvky které obsahují nebo neobsahují ta slova se znaménkem nebo slovo* kde se vyhledají slova která začínají na základ před hvězdičkou bez ohledu na další znaky ve slově. Naopak vyhledání určitých slovních spojení v přesném tvaru je možné po zadání do uvozovek "slovo slovo".

Vyhledané příspěvky můžete filtrovat podle uživatelů (filter by member name) v okénku vedle.

Důležité je nastavení podrobností v druhé části - v levém výběrovém okně se strukturou konference můžete specifikovat kde chcete příspěvky hledat (buď všude - all forums nebo jen v určené sekci a pokud zašrtnete "search in child forums" dole, tak se bude prohledávat i struktura pod vybraným fórem.

Vpravo pak specifikujte časový rozsah (any date vyhledá příspěvky bez ohledu na jich stáří) nebo jen novější nebo starší než vybraný rozsah.

Seřadit výběr můžete pomocí volby sort results by... (vzestupně, sestupně, podle jmen nebo sekcí...)

Prohledávat můžete jen nadpisy zpráv (search titles only) a výsledky můžete nechat zobrazit jako seznam zpráv (show results as topics) nebo celé příspěvky (... as posts).

Tlačítkem PERFORM SEARCH dole začnete prohledávat.

Pokud nepotřebujete takhle složité prohledávání, můžete přepnout do jednoduchého módu (tlačítkem Simple search a pak zpátky pomocí tlačítka MORE OPTIONS) a pak vyhledáváte jen klíčová slova v určitých sekcích nebo všude.

Cokoliv vám bude nejasného, ptejte se! Nikdo vám nebude nadávat, když se zeptáte buď tady česky nebo v sekci MoDaCo online anglicky.

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.