Jump to content

Pár úvodních informací pro nové "smartfounisty"


Guest Tomas Kocanda

Recommended Posts

Guest Tomas Kocanda

Asi každý, když si domů přinesl nový telefon Smartphone (libovolného typu), řešil po počátečním nadšení a seznamování se s dodávaným (vestavěným) aplikačním vybavením, co dál. Telefon je sice možné využívat okamžitě po vybalení z krabice bez jakýchkoliv instalací dalších programů nebo uživatelských modifikací ale kvůli tomu si přeci nebudete kupovat právě Smartphone :lol:

Tento příspěvek by měl pomoci právě novým uživatelům, kteří hledají odpovědi na otázky typu - kde se dozvím něco víc, kde najdu aplikace, kolik co stojí, co je zadarmo, jak se dá co změnit apod...

Především si ale musíte hned za začátku uvědomit, že vám na stole neleží obyčejný telefon s nějakými funkcemi navíc ale že se jedná o zařízení, které je součástí celého komplexusystémů IT řešení od Microsoftu. Víceméně jde o "platformu" nikoliv hotový telefon - platformu, kterou si každý může upravit a vybavit podle svých potřeb, podobně jako PDA nebo počítač. Rozhodně to není telefon, který by měl používat člověk, který nemá kladný vztah k počítačům, protože Smartphone vyžaduje určité znalosti z této oblasti a nabízí sice neuvěřitelné možnosti uživatelských úprav ale za cenu vyšších nároků na uživatele.

Tak dost varování a obecných řečí a k věci:

Kde hledat informace?

Oficiálně česky: pokud vím, tak momentálně neexistuje žádný specializovaný oficiální portál na telefony Smartphone.

Anglicky psané stránky na webu Microsoft jsou velmi obecné a nepříliš praktické:

http://www.microsoft.com/windowsmobile/sma...ne/default.mspx

Česká verze téhož je snad ještě slabší ale objevují se na ní informace určené výhradně pro uživatele z naší oblasti (např. nabídka bezplatných aplikací Sunnysoft) a tak stojí za bookmark:

http://www.microsoft.com/cze/windowsmobile...cts/smartphone/

Asi nejlepší portál specializovaný na Smartphone je anglický Coolsmartphone:

http://www.coolsmartphone.com/index.php kde najdete i skvělou sekci pro začátečníky (Your Smartphone FAQ), která vám vystačí na několik dnů čtení a objasní řadu otázek. Pokud se bezplatně na coolsmartphone zaregistrujete, můžete si nahrát množství různých programů a hlavně melodií a zvuků z části downloads. V tomto okamžiku autorovi nefungují cookies, takže si portál nepamatuje vaše uživatelské jméno a musíte se vždy nalogovat ručně ale to nevadí. Naopak informace má coolsmartphone vždycky přehledně a získává je z řady zdrojů, takže stačí sledovat tento web a víceméně budete stále "v obraze" a žádná podstatná novinka vám neunikne.

Jedním ze zdrojů, ze kterých čerpá i coolsmartphone je další velký portál http://www.msmobiles.com/, který rozhodně stojí za sledování (ale většinu novinek z něj publikuje i coolsmartphones). Za podívání stojí i tyto:

http://www.mobilejoe.de/

http://www.smartphonethoughts.com/

http://www.mpx200.org/

http://www.brighthand.com/smartphone/index.php

Neoficiálních stránek je v češtině víc ale řada z nich není často aktuálních, další se zabývají jen jedním typem telefonu (typicky Mpx200) ale pro začátek jsou dobré. Zkuste třeba tyhle:

http://maca.webz.cz/odkazy.htm

http://www.mpx200.ic.cz/

http://www.komunikatory.cz/

http://www.ce4you.cz/

Občas se nějaký článek nebo recenze objeví i na Mobilmanii nebo v tištěných Mobilitách, kde existuje pravidelná rubrika Windows Mobile.

Anglických, francouzských a dalších jazykových stránek jsou stovky. Většinu z nich najdete v odkazech na výše uvedených webech.

Diskuzní fóra (konference) o Smartphone a Windows Mobile platformě:

Česká diskuzní fóra jsou zaměřená opět téměř výhradně na telefony konkrétní značky nebo typu (Mpx200) ale jak se telefony přestávají prodávat a objevují se nové, objevují se tam i diskuze o dalších typech.

Ovšem žádná konference se ani náhodou nemůže porovnávat s MoDaCo, protože tady najdete statisíce příspěvků od desítek tisíc uživatelů, prakticky od prvního dne, kdy se platforma Windows Mobile/Smartphone objevila. Ovšem pokud je čeština klíčová, pak se můžou dobře hodit odkazy na ty české konference:

http://mpx200.e-vision.cz/forum/index.php

http://pandora.idnes.cz/conference/mpx200/

http://pandora.idnes.cz/conference/smartphone

Software, tipy a triky atd:

Komerční software se prodává na spoustě online obchodů ale téměř cokoliv se dá sehnat na těchto dvou:

http://www.smartphone.net/index.asp

http://www.handango.com

Obvklé je, že na stránce výrobce software najdete odkaz na koupi daného software, který rovnou vede na příslušnou stránku na jeden nebo oba výše uvedené servery. Pro nákup potřebuje funkční platební kartu a oba obchody jsou osvědčené a bezproblémové. Ne vždy dostanete okamžit po koupi příslušné registrační kódy z obchodu ale musíte čekat až vám je (obykle za pár hodin) pošlou přímo od výrobce. Proto je kriticky nutné uvádět při nákupu funkční e-mail a totéž se týká i uvedení jména uživatele telefonu (pokud to ten software vyžaduje), protože někdy bývá kód generovaný na konkrétního vlastníka telefonu podle údajů co máte zadané v položce "owner" v nastavení telefonu.

Z českých obchodů doporučuji občas sledovat stránky Sunnysoftu:

http://www.sunnysoft.cz/clanek.php?clanekid=127 kde kupříkladu v tomto okamžiku může každý uživatel z ČR a SK bezplatně získat balíček s aplikacemi Slovník, Alarm, Backup Manager, SMS Filter (VCard) a Company Contact. První dvě fungují bezvadně na všech zařízeních, tři poslední mají problémy na ET Smartphone II (alespoň v tomto okamžiku nefunguje například SMS Filter/V Card vůbec, ostatní se sice nainstalují a spustí ale nefungují buď vůbec nebo nekorektně). Podpora výrobce se zdá být v tomto ohledu k ničemu, je to koneckonců software zdarma (= k ničemu?). Je to škoda. Pokud se něco v tomto směru změní, budeme informovat.

Většinu užitečných utilit a freeware můžete sehnat na skvělém filipínském webu http://www.airfagev.com, což je zároveň i první místo kam byste se měli podívat pokud se chystáte na nějaké zásadnější úpravy nastavení telefonu.

Dalších webů jsou desítky. Odkazy na ně najdete opět na všech uvedených stránkách a například se podívejte na:

http://www.smartphoneclub.com/spc_3/

Pochopitelně další freeware najdete i zde na MoDaCo v sekci downloads.

Pokud vám jde pro začátek jen o úpravy homepage, tak opět hledejte "skins" nebo "homepage" na všech uvedených stránkách a nebo rovnou koukněte na to nejlepší, co znám:

http://smartphone.kleinweder.ch/

http://www.smartphonethemes.com/

http://www.lemondeduskin.com/

http://www.ruttensoft.com/forum/viewforum....7507e2d0fbb

http://www.modaco.com/index.php?dlcategory=1

Jestli si chcete sami snadno vytvořit naprosto profesionální homescreen s využitím různých pluginů (třeba pro zobrazení alarmu nebo analogových hodin apod) tak zkuste Homescreen Designer:

http://www.ruttensoft.com/

Pokud budete tohle všechno ovládat a budete chtít dělat úpravy a zásahy do registrů, určitě se bude hodit tahle stránka, kde najdete fůru tipů na úpravy registrů: http://www.modaco.com/index.php?showtopic=7695 ale bacha na to, že stačí chybička a máte telefon k ničemu a pomůže jen hard reset a přijdete o všechno ...

Pěkné čtení a hodně příjemných momentů při úpravách přeje vás moderátor... :(

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.