• Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.

SDA will not boot and battery will not charge

15 posts in this topic

Posted (edited)

My SDA will not boot or charge the battery.

It was working fine, the battery drained, so I plugged it into the wall charger and it wouldn't charge.

I got an external battery charger and charged the battery.

I am now able to turn on the phone but it gets stuck at the white TMobile screen.

I tried to do a hard reset, by getting to the boot loader screen and pressing "0".

The phone gets stuck at the white TMobile screen again. It has been stuck there for about 45 mins.

Does anyone know if this is fixable? and if so, how? Is my phone dead? Thanks in advance.

Edited by dee_shot
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

My SDA will not boot or charge the battery.

It was working fine, the battery drained, so I plugged it into the wall charger and it wouldn't charge.

I got an external battery charger and charged the battery.

I am now able to turn on the phone but it gets stuck at the white TMobile screen.

I tried to do a hard reset, by getting to the boot loader screen and pressing "0".

The phone gets stuck at the white TMobile screen again. It has been stuck there for about 45 mins.

Does anyone know if this is fixable? and if so, how? Is my phone dead? Thanks in advance.

Hi dee_shot

Welcome to MoDaCo :)

First things first, which tmobile SDA do you have? Is it the original SDA, SDA Music or the SDA II?

If you can't work it out then don't worry, turn the phone off by taking the battery out, put it back in, press and hold camera and plug into the usb port on your computer. It should come up with a 3 coloured screen. Should say something like Typhoon or Hurricane or Tornado IPL 1.01 etc. I need to know what it says on that screen to help you :D

Phil

Edited by The Doctor
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Hi dee_shot

Welcome to MoDaCo :)

First things first, which tmobile SDA do you have? Is it the original SDA, SDA Music or the SDA II?

If you can't work it out then don't worry, turn the phone off by taking the battery out, put it back in, press and hold camera and plug into the usb port on your computer. It should come up with a 3 coloured screen. Should say something like Typhoon or Hurricane or Tornado IPL 1.01 etc. I need to know what it says on that screen to help you :D

Phil

Hey Phil,

Thanks for your help.

The three-colored screen says...

Tornado IPL 1.00

Tornado SPL 1.00.0014

Tornado IU

It's very odd because the phone started to work again after my first post, so i hard reset it and then re-unlocked the phone. but then I plugged the phone into the wall charger and the battery died and I am once again stuck in the same predicament. Thanks again for your help!!

dee.

Edited by dee_shot
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Hey Phil,

Thanks for your help.

The three-colored screen says...

Tornado IPL 1.00

Tornado SPL 1.00.0014

Tornado IU

It's very odd because the phone started to work again after my first post, so i hard reset it and then re-unlocked the phone. but then I plugged the phone into the wall charger and the battery died and I am once again stuck in the same predicament. Thanks again for your help!!

dee.

Hmmmmm, very strange. Deffinately fixable tho :)

Ok backup EVERYTHING on your phone via active sync or exchange server as fixing it will effectively hard reset it. Download i-mate_SP5m_WWE_2.6.333.1.zip from ftp://ftp.clubimate.com and unzip it

If you can boot your phone it'll be alot easier :D if not, skip to 2.

1. download spv-servies from www.spv-developers.com, unzip and run SPV-Servies.exe, it should say ALL OK (RAPI Init Successful) or something like that along the top. (if not you need to application unlock and install the cert.cab found in the SPV-Services zip file.) select CID tool from the left, and it'll say reading encrypted block, if it hangs check your phone, it may ask to runs an untrusted application component, press yes. it'll then show you your CID, press CID=11111111 and it'll say CID change success. run the Rom update you downloaded at the begining of this post :D

2. right click on the exe you unzipped and using winRAR extract the exe. download TyphoonNBFTools (v0.4) from www.spv-developers.com. open up typhoonnbftool.exe, select file, open, and navigate to where you extracted the exe, you'll find a file called nk.nbf. open that and you'll be presented with loads of random information. go to tools, then edit header data. erase all the data in the field called Operator and press ok and it'll mention something about recalculating the header value. save the nbf file so that it overwrites the original. hold camera and plug your phone into the usb while its switched off. you'll get the good old 3 colour screen. run ROMUpdateUtility.exe in the directory and it'll reflash your SDA and hopefully fix the problems your experiencing :D

If it doesnt work then its a battery related issue which means a new battery, but you should be able to claim on the warranty tho.

Hope this helps!

Phil

Edited by The Doctor
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Hmmmmm, very strange. Deffinately fixable tho :)

Ok backup EVERYTHING on your phone via active sync or exchange server as fixing it will effectively hard reset it. Download i-mate_SP5m_WWE_2.6.333.1.zip from ftp://ftp.clubimate.com and unzip it

If you can boot your phone it'll be alot easier :D if not, skip to 2.

1. download spv-servies from www.spv-developers.com, unzip and run SPV-Servies.exe, it should say ALL OK (RAPI Init Successful) or something like that along the top. (if not you need to application unlock and install the cert.cab found in the SPV-Services zip file.) select CID tool from the left, and it'll say reading encrypted block, if it hangs check your phone, it may ask to runs an untrusted application component, press yes. it'll then show you your CID, press CID=11111111 and it'll say CID change success. run the Rom update you downloaded at the begining of this post :D

2. right click on the exe you unzipped and using winRAR extract the exe. download TyphoonNBFTools (v0.4) from www.spv-developers.com. open up typhoonnbftool.exe, select file, open, and navigate to where you extracted the exe, you'll find a file called nk.nbf. open that and you'll be presented with loads of random information. go to tools, then edit header data. erase all the data in the field called Operator and press ok and it'll mention something about recalculating the header value. save the nbf file so that it overwrites the original. hold camera and plug your phone into the usb while its switched off. you'll get the good old 3 colour screen. run ROMUpdateUtility.exe in the directory and it'll reflash your SDA and hopefully fix the problems your experiencing :D

If it doesnt work then its a battery related issue which means a new battery, but you should be able to claim on the warranty tho.

Hope this helps!

Phil

Hey again Phil,

Is there another place that I can obtain the i-mate_SP5m_WWE_2.6.333.1.zip rom from? I don't seem to see it on the I-Mate ftp site, the newest one I see is i-mate_SP5m_WWE_2.6.331.2.zip. Will this one work?

Thanks.

dee.

Edited by dee_shot
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Hey again Phil,

Is there another place that I can obtain the i-mate_SP5m_WWE_2.6.333.1.zip rom from? I don't seem to see it on the I-Mate ftp site, the newest one I see is i-mate_SP5m_WWE_2.6.331.2.zip. Will this one work?

Thanks.

dee.

That's the one, my memory was a little rusty :)

Phil

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

That's the one, my memory was a little rusty :)

Phil

ok... so one last problem... when I run the ROM update utility, it does not see my SDA. is there a way to force it to see it? my activesync doesnt see it either. ?? thanks again phill for all of your help! you are da man!!

Edited by dee_shot
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

ok... so one last problem... when I run the ROM update utility, it does not see my SDA. is there a way to force it to see it? my activesync doesnt see it either. ??

hmmmm try putting it bootloader (turn off, press and hold camera, and plug into the usb port), active sync wont see it but the ROMUpdateUtility should.

Phil

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

That's the one, my memory was a little rusty :)

Phil

ok... so one last problem... when I run the ROM update utility, it does not see my SDA. is there a way to force it to see it? my activesync doesnt see it either. ?? thanks again phill for all of your help!!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

hmmmm try putting it bootloader (turn off, press and hold camera, and plug into the usb port), active sync wont see it but the ROMUpdateUtility should.

Phil

hi phil,

thank you for all your help.

i have gotten my pc and ROM update utility to see my SDA and I run the utility... but then i get an "invalid vendor" error. I also notice that after removing the operator info from the nk.nbf file the file size reduces from 41,411k to 1k. any ideas? thanks in advance.

dee.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

I have a similar situation. Here's my screen:

Tornado 1PL 1.00

Tornado

SPL 1.00.0014

Tornado IU

USB

That takes up the screen with red on top, green in the middle, blue under it and white at the bottom of the screen. Do I do the same thing the other guy did or should I try something else? It's not a virus, is it?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Hi dee_shot

Welcome to MoDaCo :(

First things first, which tmobile SDA do you have? Is it the original SDA, SDA Music or the SDA II?

If you can't work it out then don't worry, turn the phone off by taking the battery out, put it back in, press and hold camera and plug into the usb port on your computer. It should come up with a 3 coloured screen. Should say something like Typhoon or Hurricane or Tornado IPL 1.01 etc. I need to know what it says on that screen to help you :D

Phil

WOW! HUUUUUGE HELP :D .

THX!!!!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Did this problem ever get fixed, My phone will not boot, battery will not charge. I have the 3 colored boot screen as well, my screen says the following:

Tornado

IPL 2.00

Tornado

SPL 2.00.0008

Tornado IU

If anyone can help, Please.

Thanks Very Much

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

WOW! HUUUUUGE HELP :( .

THX!!!!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

hi phil,

thank you for all your help.

i have gotten my pc and ROM update utility to see my SDA and I run the utility... but then i get an "invalid vendor" error. I also notice that after removing the operator info from the nk.nbf file the file size reduces from 41,411k to 1k. any ideas? thanks in advance.

dee.

Hi,

I have exact same issue with my tmobile sda & was really excited to see the answers in the forum. For the statement,

"i have gotten my pc and ROM update utility to see my SDA"

Can you please explain. Not sure how Dee was able to communicate with the phone with ActiveSync, as I tried dis-conencting & connecting number of times but seems it just cant see sda. I was using ActiveSync very much with this cell before the error happen.

All the help is really appreciable.

Thanks Tons

Chary

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.