• Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.
Sign in to follow this  
Followers 0

Custom U8100 ROM RLS6 [2010-09-29]

108 posts in this topic

Posted (edited)

Since this is a T-mobile pulse mini forum and the ROM isn't a pulse mini ROM but rather a ROM that works on pulse mini among other phones I decided to move the developement to xda-developers.

The new ROM and thread can be found here: http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=802893

A custom ROM based on the official swedish U8100 ROM. It may default to swedish but it supports a long list of languages.

Download: u8100_expert_customized_rls6_jit.zip

If 691.2MHz is to much for your phone (freezes, random reboots etc) then try this update that will lower the clock to 652.8MHz.

Download: u8100_expert_customized_rls6_652800_update.zip

Although this ROM is based on an U8100 ROM it propably work fine on most U8110/U8120 phones aswell

Instructions

1. Flash a recovery image (tested with AmonRA.)

2. Copy the .zip file to your MicroSD card and boot the phone into recovery mode (call+volume-up+power)

3. Choose "Flash zip from sdcard" and choose the zip you just copied. A guide in pictures

4. (optional) Wipe data+cache before rebooting. It may or may not work OK to not wipe data but it's propably best to wipe.A guide in pictures

5. If you skip step 4 because you are upgrading you MUST still clear the dalvik-cache because of JIT being enabled in RLS6.

New in RLS6

- New kernel with overclocking and swap support

- Updated Launcher Pro

- Added JIT

Buy SetCPU in the market if you want to tweak the overclocking (default will use up to 691.2MHz (when needed))

Partition SD card (backup first) in recovery. Boot script will automaticly look for swap partition on sd-card and use it finds one. 32Mb should be enough but 64Mb won't hurt.

Description

- Removed Launcher2

- Removed MyWeather widget.

- Removed TouchPal and AndroidKeyboard

- Removed ServoSearch

- Added Launcher Pro

- Added Home Switcher

- Added MarketAccess

- Added the last flip-clock versionen of Weather widgets (yr.no).

- Added Googles News & Weather app/widget.

- Added HTC_IME & an AndroidKeyboard with Voice input support (also adds VoiceSearch).

- Added busybox with symlinks

- Added nano (texteditor)

- Added bash

- Added my own relocate_apps.sh script that allows moving /data/apps to the SD-card (but breaks USB-mounting).

- Replaced bootanimationen with a Nexus animation I resized for QVGA for another project.

- Replaced Market with a version that fakes HVGA (=more apps)

- Replaced Google Maps with the latest brut.all modded version (= international navigation)

- Replaced RoadSync with the offical upgrade you are allowed to download.

- Adjusted wallpapers in the original launcher to correct sizes and ascpect ratio for a QVGA device. May make them look a bit weird in the original launcher.

- Rooted with Superuser permissions (2.3.6.1)

- Fakes autofocus and more for more apps in the market

- Moved the 25Mb autorun.iso from /data to /system which frees up another 25Mb for apps on /data. This also makes sure USB-mounting doesn't break when you wipe data.

- Bypassed the /system/cust system so wifi should now work on other phones than the Expert Sweden ones.

- Disabled the mobile data warning

- Disabled the forced camera sound when phone is set to "silent".

Edited by kallt_kaffe
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

i just tryed the rom but it stuck at the Nexus screen

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Hi kallt,

I've just seen your post and I'm a owner of a U8100. Can I follow this procedure to install the ROM on my phone ?

Will I lose the wi-fi or is this just for U8110?

Is this ROM in 2.2 (Froyo)? I'd love to be able to install my apps on the SD card.

Thanks for your help, I'm quite new to this Android world.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

thx mate, gonna try on u8110 and report later. and gonna use few parts from it for my own sake :) ow ya can i ? :lol:

btw i do get alot baseband version : unknown, so no network when im combining few roms extracted from diferent updata's. if u know what is causing it pls share, wana make U8110 rom perfect but im afraid alot ppl will get random errors / problems.

Edited by Gjole86
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Hi kallt,

I've just seen your post and I'm a owner of a U8100. Can I follow this procedure to install the ROM on my phone ?

Will I lose the wi-fi or is this just for U8110?

Is this ROM in 2.2 (Froyo)? I'd love to be able to install my apps on the SD card.

Thanks for your help, I'm quite new to this Android world.

On a U8100 everything should work fine but get the latest version (RLS4) here: http://www.swedroid.se/forum/showthread.php?t=19734

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

thx mate, gonna try on u8110 and report later. and gonna use few parts from it for my own sake :) ow ya can i ? :lol:

btw i do get alot baseband version : unknown, so no network when im combining few roms extracted from diferent updata's. if u know what is causing it pls share, wana make U8110 rom perfect but im afraid alot ppl will get random errors / problems.

Well, what I did was I based it completely on the official ROM. When you start picking hardware specific stuff from different models you will get in trouble sooner or later.

Also everything .apk that is split into an .apk and an .odex file is locked to the framework so you can't take some apps from one rom and put them into another without deodexing it first.

I started by putting a busybox onto my phone to get some basic commands like just a basic "cp" command among other things. You'd need to use adb or it will drive you crazy trying to type long commands on the command line.

Basicly something like this is a good start:

1. root your phone

2. put busybox binary from my ROM onto your SD-card.

3. use adb to access the terminal on your phone and do this

$ su

# mount -t yaffs2 -o rw,remount /dev/block/mtdblock4 /system

# cat /sdcard/busybox > /system/xbin/busybox

# chmod 755 /system/xbin/busybox

# busybox tar cvf /sdcard/system.tar /system/*

(Now you have a dump of your system on your sdcard in .tar format which means you can see what symlinks it has.)

# busybox cp /data/cdrom/autorun.iso /sdcard

4. Use 7-zip to see the symlinks and also to unpack the .tar fil. Make an update.zip and you could use my update script and add/remove anything as needed.

From here you should be able to create a custom rom. Start getting it to work with everything then start modifiying.

Some things needs modifications to boot.img like nano, my app relocation code and putting autorun.iso on /system. Let me know if you need help on modifying stuff in boot.img. Oh, and you'll need your original boot.img to start with. It's in the updata.app file and there are split_updata.pl scripts that can extract it . Let me know if you can't find them.

And don't forget to sign the .zip file. I used this guide to learn how to do it: http://www.robmcghee.com/android/creating-...te-zip-package/

Good luck!

Edited by kallt_kaffe
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

i deodexed every rom i extracted. for base rom started from MTU rom on huawei device. added SU and made some changes onto build.prop and such.

now i have prob with repacking boot.img my tools / sctipts dont seem to work. if u can share urs or if u can give me skype in PM so we can chat and help would be cool.

btw everything works the way ive done it. only the network (baseband version unknown)

thx anyway

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

i deodexed every rom i extracted. for base rom started from MTU rom on huawei device. added SU and made some changes onto build.prop and such.

now i have prob with repacking boot.img my tools / sctipts dont seem to work. if u can share urs or if u can give me skype in PM so we can chat and help would be cool.

btw everything works the way ive done it. only the network (baseband version unknown)

thx anyway

I use the bootbuilder found here: http://android.modaco.com/content/t-mobile...-alpha-release/

But you need to add "--base 200000" to the mkbootimg command. I also have to hexedit the kernel size in boot-new.img and make it use the same value as the original boot.img. After those two changes it is accepted by the phone. The kernel size starts at offset 0x8 and it's four bytes (reverse byte order). I always have to change the two last bytes (offset 0x8 and 0x9, well it's the first two as the order is reversed).

I recommend that you unpack mine and borrow the line that links /system/cdrom to /data/cdrom. Moving autorun.iso gave me 25Mb extra for apps on /data and it also solves the problem with usbmounting that stops working if you clear /data.

Edited by kallt_kaffe
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

I recommend that you unpack mine and borrow the line that links /system/cdrom to /data/cdrom. Moving autorun.iso gave me 25Mb extra for apps on /data and it also solves the problem with usbmounting that stops working if you clear /data.

well i used another "hack" :lol: made my own .iso file but empty. that keeps sd card mounting ok.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Hey kallt,

Thanks for your quick answer,

How should I know I am in bootloader mode (for the first step)?

I hold the buttons (volume down and red phone), tap power, and the screen remains stuck on Orange logo (phone provider), I need to remove the battery to power it off.

Meanwhile, "fastboot-windows.exe" remains on <waiting for device>.

Am I noobing something? :lol:

Cheers

Edit: sometimes, the phone boots when I release the buttons.

Otherwise, recovery mode works fine.

Edited by Lutin malin
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Hey kallt,

Thanks for your quick answer,

How should I know I am in bootloader mode (for the first step)?

I hold the buttons (volume down and red phone), tap power, and the screen remains stuck on Orange logo (phone provider), I need to remove the battery to power it off.

Meanwhile, "fastboot-windows.exe" remains on <waiting for device>.

Am I noobing something? :lol:

Cheers

Edit: sometimes, the phone boots when I release the buttons.

Otherwise, recovery mode works fine.

that is bootloader mode, phones stops at t-mobile / orange whatever startup logo it has :) connect cable, be sure to have drivers installed (sooner android interface or something similar) u can check that in device menager (xp / vista / 7, all the same)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

well i used another "hack" :lol: made my own .iso file but empty. that keeps sd card mounting ok.
But doesn't that break USB tethering? Or does the U8110 not have that option when starting pcoptions.exe?
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

But doesn't that break USB tethering? Or does the U8110 not have that option when starting pcoptions.exe?

i think it does, never used it tho.

tryed ur rom rls4 on u8110, all ok but same prob as i have, baseband unknown, so no network at all :/ there must be something missing

Edited by Gjole86
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

i think it does, never used it tho.

tryed ur rom rls4 on u8110, all ok but same prob as i have, baseband unknown, so no network at all :/ there must be something missing

Just to be sure... Have you tried reflashing original ROM, I mean reflashing with /dload/UPDATA.APP on sd-card? I lost network connection totally after I flashed the U8150 ROM (by renaming it's UPDATE.APP to UPDATA.APP). The full UPDATA.IMG flash seems to change a bit more than just boot.img and the filesystem. It likely flashes a couple of firmwares aswell so if you've done something like that and then tried to restore by flashing through the recovery image you could be stuck with a messed up firmware.

If you are sure about the above, then make sure you have the system/libril* files from the original rom and also that the build.prop points to the correct ril lib. I believe there are two lines in build.prop that affects the behaviour of the rild daemon.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

my bad organisatin got me at last .. i have so much updata.app's that i dont know which one is correct. gonna download t-mo one from huawei later.

and yes i have this line in build.prop

rild.libpath=/system/lib/libril-qc-1.so

and there are 3 libril* files in /system/lib. maybe its some kind of permission problem?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

my bad organisatin got me at last .. i have so much updata.app's that i dont know which one is correct. gonna download t-mo one from huawei later.

and yes i have this line in build.prop

rild.libpath=/system/lib/libril-qc-1.so

and there are 3 libril* files in /system/lib. maybe its some kind of permission problem?

I also have the rild.libargs=-d /dev/smd0 which I guess tells rild on what serial interface it should expect the ril to talk on.

But try the stock UPDATA.APP first, I suspect that may solve the problem.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

rild.libargs=-d /dev/smd0 is there too, idk how i missed it in last post :)

ok so, updata flahsed. U8110 V100R001C85B215SP06. all is ok again network is there, keeping it on card for emergency :lol:

then flashed ur rls4, all back to old situation (everything works but network). reflashed my own rom (restored nandroid to assure network working) same crap. no network.

tryed ur boot.img with my rom, same. tryed r3b from gforums, same. i guess there is something else here but im not that skilled troubeshooter for androids to figure it out.

strange is, my very first gmod_0.1 works. even more strange is .. its givi italy rom (extracted system.img deodexed superuser) and its fine.

Edited by Gjole86
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

that is bootloader mode, phones stops at t-mobile / orange whatever startup logo it has :lol: connect cable, be sure to have drivers installed (sooner android interface or something similar) u can check that in device menager (xp / vista / 7, all the same)

Thanks! I didn't think it could need another driver than the one used in normal mode.

I used the drivers available on the memory of the phone and it worked fine!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Thanks! I didn't think it could need another driver than the one used in normal mode.

I used the drivers available on the memory of the phone and it worked fine!

Everything went smooth (using the u8100_expert_customized_rls4) but I am unable to activate wi-fi. bluetooth works fine.

Can you help?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Everything went smooth (using the u8100_expert_customized_rls4) but I am unable to activate wi-fi. bluetooth works fine.

Can you help?

maybe, but I need to know exactly what U8100 model you have which firmware is your original one. I'm talking about the firmwares and models you can choose from on this page: http://www.huaweidevice.com/worldwide/down...20&treeId=0

My guess is that there are small differences in hardware between the models but if I know what model you have I can download the firmware for it do some comparing.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

maybe, but I need to know exactly what U8100 model you have which firmware is your original one. I'm talking about the firmwares and models you can choose from on this page: http://www.huaweidevice.com/worldwide/down...20&treeId=0

This should be the one: U8100 V100R001C109B220(France Orange)

It's the only one for Orange.

However, the build version stated on my phone is a bit different: U8100 V100R001C158B221SP01

The firmware stated on the phone is 2.1 update 1.

baseband is 2210

Kernel version is 2.6.29-perf

Many thanks

I'll have a look at the zip file available on Huawei but I doubt I'll find anything, being quite new to all of this. :lol:

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

quick late update:

I managed to see the logcat of the phone.

In the middle of a lot of gibberish, it said there is a missing wpa_supplicant.conf file missing.

I tried to put the file (found it online), but then it asks for another file from a "wpa_supplicant" folder.

Maybe this 'wpa supplicant' is not installed and should be? I got the source file...don't know if I'll manage to install it...we'll see tomorrow!

Do you think it might be the problem?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

I think we're on the right track... What does this command output on your phone:

$ su

# cat data/custom.bin

I think I'm starting to understand how the custcopy stuff in init.rc works the meaning of the /system/cust folder.

Edited by kallt_kaffe
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

great then :lol:

The command returns: "orange/fr"

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

great then :lol:

The command returns: "orange/fr"

Great... I have an idea on how to proceed from here.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.