• Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.

Phone gets hot and battery drains FAST

8 posts in this topic

Posted (edited)

I took delivery of my SGS 2 yesterday and all was good until I opened Media Remote by Sony. The app didn't work so I closed it and carried on browsing but noticed my phone had gotten really hot and the battery had dropped 20% in 20-30 minutes. When I opened Android Assistant I could see my CPU was running at over 60%, meaning an app was probably maxing out one of my cores. After killing Media Remote things went back to normal. I put it down to a crappy app, even though it didn't cause any problems on my Nexus S.

This morning I was browsing the web over 3g using Dolphin HD and noticed the phone started to get hot again and the battery was being eaten. The CPU was running above normal but that was OK. After I changed back to WIFI it seemed to cool down and the battery use went back to normal, although it also could have been solved by me closing some tabs, which might have been eating the CPU.

The Media Remote issue happens every time, but I can't re-create any issues with the 3G.

Any one else found the phone gets really hot under load?

Edited by mikehunt
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Mine got really hot when my daughter was playing the 'Super Why!' game, nothing else seemed to heat it up though, and that game isn't labour intensive (or graphically). It's weird.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Mine just got extremely hot, had it in my back pocket, listening to some music using doubleTwist player. I noticed it got hot when my left butt cheek started to burn! Battery died (from some 30% in an hour). Didn't get to see CPU load.

Also, I had the phone in a silicon case... how about you guys?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

We must be indulgent with the side effect of having such a slim phone : we are close to the processor, wich of course always heat up a bit but is probably better refreshed in other phones.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Had the phone for a week now and found the battery life to be really varied. I got 2 days out of it once, but other days similar use gets me just 1 day.

To make the phone get hot I go to the bbc news from page and just scroll up and down, after 90 seconds it's borderline uncomfortable to touch.

I'm certain that this is the CPU being set to full throttle when it gets busy and i'm considering taking it back to ask for a replacement. If that,

's the same I will probably go for a custom from and under clock the CPU. Can't imagine not having this phone, but I wish Samsung would take (another) idea from apple and balance their clocks for better be battery life

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Mine got really hot last night for the first time while.it was charging. I also noticed it took a very long time to large. Four hours plus. Strange

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Mine was doing that on XWKE2 firmware with MS Exchange account cofigured for Push.

On XWKE1 and XWkE7 the issue is not present, I usually get 2 days of use on a single charge, just like my iPhone 4.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

the latest gingerbread 2.3.3 build (XWKE7) on the sg2 has a bug where eventually 'wifi sharing' (whatever that does) uses all the cpu-cycles of at least 1 core, even if wifi is switched off.

if your sg2 gets very hot just sitting in your pocket then it is possible that this bug just occured on your handset.

short-term solution: just go to the process-list in the battery-status screen (settings -> about phone -> battery usage) and click on 'wifi sharing'. there should be a 'force stop' button -> hit that button! :D

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.