• Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.

[Q] Internal SD not recognised

5 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

I'm a bit of noob to all this, so please bear with me.

I was previously running Modaco FR19, when yesterday I decided I'd finally jump to GB and installed CM7 nightly 204 using Paul's kitchen. Everything is working fine, except that my internal SD seemingly isn't being recognised. Any time I try to launch my Gallery or ES File Explorer, it gives me the message "SD Card unmounted or not present". When I go to settings/storage then it shows up normally as '/mnt/emmc' and will let me unmount or erase.

External SD card works normally when I put that in, but I'm used to leaving it out as I never use much storage space.

Another funny detail: when I connect the phone to Windows via USB then I'm not given the option to turn on USB storage, however that option appears if I do it while the external SD card is inserted. In that case, the internal appears as drive H: and the external appears as drive G:.

Can anyone tell me how to fix this? I didn't look into if CM7 and FR19 have different file systems so I don't know if its to do with that. Or would a wipe help? Would appreciate any help.

Cheers.

edit: With ES File Explorer, I can still browse to the internal memory and it will display all the files as it normally would. Do I need to change a pointer to the default storage location somewhere? As my gallery still won't find my photos.

edit 2: I changed an internal storage setting in CM, and then later moved some of my photos to a different folder, and everything seems to be working ok for the moment. If nothing else is screwed up, then I'm good. ;)

Edited by Crofteh
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Could you be more precise? I assume you chose to install to internalsd within the applications settings, but which files did you move? I've read that the phone can't function without an external card under cm7, so my best guess is the filesystem there is messing things up. it's proving to be a headache because the camera etc won't function.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

I selected the option to "Use internal storage" in CM settings/application. That seems to have made it so that my internal memory is recognised as an external SD card. Of course that means that everything is working as well as when I had an external SD card in. My app install location is set to automatic, and my apps are installed on a mixture of both internal and external. With part of my internal now showing as external, its a slight bit confusing for me now. :lol:

I used to have a bunch of photos from my dedicated camera in the root folder of my phone memory, and in FR19 they would show up in my gallery too. Since they still weren't showing up now, I moved them to the same default folder where the phone camera kept them (the camera is working fine). Now they all show up ok. Those are the only files I've moved so far.

I haven't tried putting my external SD card back in yet, I'm a little afraid that the phone will explode from not knowing what to do with 2 external SDs. :P

I hadn't heard that CM7 needs an external to work properly, but that would kinda make sense. I don't keep up to date much, I like to flash a new ROM then if I'm happy I'll keep it for a few months.

Edited by Crofteh
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Try mounts and storage in recovery

Oops, I saw CM somewhere but anyway I would solve such by booting into recovery.rolleyes.gif

#1: When you copy both DCIM files or better both SDcards to that PC you can move all media that's been divided ,after switching, back to the main file(s) - (where the camera stores pics now)

Edited by René Klunder
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

As I suspected, it's the external sd causing the problem. I had one from a blackberry and it wasn't mounting properly. I exchanged that with a Windows formatted card and everything works well now.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.