Site Notice - We are currently investigating an issue with missing download links. Apologies for any inconvenience caused. PaulOBrien

  • Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.
Sign in to follow this  
Followers 0

Xolo not going into Deep Sleep mode

45 posts in this topic

Posted · Report post

Why would the gallery be using an audio_in process? Also, when I listened to music earlier on my OSD a new process appeared as Audio_out under com.intel.android.gallery.media.social gallery and it ran for 10s more. Its probably irrelavent I'm just wondering why a gallery app would be using audio in/out.

I'm using Quickpics but Social Gallery can play Video files can it not? That would explain the audio link.

Although I believe it's fixed now I came across this from within betterbatterystats regarding a bug in Chrome posted back in July :-

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?p=28676218

"I found that using Chrome for Android would, at times, drain my battery in the background substantially, to the point where it would be the first or second highest "reason" listed for battery drain, even when I hadn't opened the app all day.

Thanks to Badass Battery Monitor, I found that Chrome was using the Gyroscope in the background. This doesn't make any sense, so I assume it's a bug.

Here are the steps I used to resolve it:

1. Open up Chrome

2. Go to Settings

3. Select "Developer tools"

4. Uncheck "Enable Tilt Scrolling"

5. Reboot the phone"

So battery draining reasons might not be soo simple as it first appears.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Which stat should we be concentrating on within betterbatterystats for wakelocks? Count, Wake Count or Expire Count? I'm presuming Wake Count.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I'm using Quickpics but Social Gallery can play Video files can it not? That would explain the audio link.

Yeah but it was under my pillow for an hour or two when it was using audio_in, I would presume its just a bug, I'll disable and install stock ICS gallery and let everyone know what battery is like today.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I did it the hard way be deleting social gallery from the /system folder (which needs root & unsecure adb) but disabling social gallery from the Settings > Apps control panel then installing GalleryICS will work just as well.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I did it the hard way be deleting social gallery from the /system folder (which needs root & unsecure adb) but disabling social gallery from the Settings > Apps control panel then installing GalleryICS will work just as well.

BetterBatteryStats is still showing *overflow* and audio_out under com.intel.android.gallery.media.Social Gallery

despite having force stopped then disabled Social Gallery. Why would it still have anything happening? I just find it slightly strange that for a gallery app its using audio in/out while I'm not using my phone and after disabling it still has processes going on.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Did you reboot the phone after disabling social gallery?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Did you reboot the phone after disabling social gallery?

Ahh, it appears I've made a newbie error lol. I'll reboot and keep an eye out to see if it goes away then. I'd imagine it will though.

Edit: just rebooted and *overflow* is at the top of the wakelock list since boot.

Edited by Gibson.1
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

BetterBatteryStats is still showing *overflow* and audio_out under com.intel.android.gallery.media.Social Gallery

despite having force stopped then disabled Social Gallery. Why would it still have anything happening? I just find it slightly strange that for a gallery app its using audio in/out while I'm not using my phone and after disabling it still has processes going on.

OK, I am a newbie and obviously missing something obvious to you guys. I've got the same entries after rebooting yesterday despite disabling the app, why does rebooting put them back in BetterBatteryStats list?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

OK, I am a newbie and obviously missing something obvious to you guys. I've got the same entries after rebooting yesterday despite disabling the app, why does rebooting put them back in BetterBatteryStats list?

I've rebooted twice and they're still there, first reboot just left two, second reboot and after a sleep I all of a sudden have all of the wakelocks back.

I think that the social gallery process actually deals with other parts of the system, specifically audio, and that's why its not going away. I'm pretty new to this stuff, maybe the android gallery process does deal with audio etc. And its well known, but I just assumed gallery meant pics/video.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Social Gallery is a strange one, I noticed that even after freezing it still shows in stats.....then I uninstalled it and now its history :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Just delete it manually and replace it with GalleryICS or something. Job done. You'll need to set the system as read/write. Easiest way is to install the unsecure adb app from the market and enable this, then on your computer open up the command prompt/terminal and do

adb remount

adb shell rm /system/app/SocialGal*

and boom - it's gone :D

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hi

Confirmed that Social Gallery is a major battery sucker.... can anyone report any major difference in battery life after removing it? I have just disablied it yet, not completely removed it....

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cant find " unsecure adb" on the market :(

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

https://play.google.....chainfire.adbd

It'll let you use an insecure adb so you can use adb push and adb remount commands from your computer. Easier to delete and replace files with this enabled.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

okay, thankfully looks like it is successfully going into deep sleep... I had to remove Viber and turn off data as I have wifi...Will test it again with Juice Defender on. Also removed some annoying games which "might" be waking up the device with notification ads, and as discussed at length in this thread, Social Gallery is a culprit too... will report once I get rid of it completely

lKtoQ.png

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

I have tried everything to get this device to sleep but I always wake up with a loss of around half what I had before I went to sleep. I am familiar with android and have never had sleep problems, I have no auto sync, data/wifi is always off when screen off, CPU spy always shows the device spending 70% of the time at 600Mhz. Even from a clean install I have the problem and, that is with xolo apps removed and social gallery, I even remove YouTube as it depends on Google play services a well known wake app. I also have deep sleep battery doctor set to slumber so that there is always deep sleep with screen off, ontop of that I have greenify with all user apps selected for sleep at screen off.

Edited by codroid
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

I have tried everything to get this device to sleep but I always wake up with a loss of around half what I had before I went to sleep. I am familiar with android and have never had sleep problems, I have no auto sync, data/wifi is always off when screen off, CPU spy always shows the device spending 70% of the time at 600Mhz. Even from a clean install I have the problem and, that is with xolo apps removed and social gallery, I even remove YouTube as it depends on Google play services a well known wake app. I also have deep sleep battery doctor set to slumber so that there is always deep sleep with screen off, ontop of that I have greenify with all user apps selected for sleep at screen off.

And what does https://play.google....HRlcnlzdGF0cyJd say? Presuming you've got it installed(or similar).

I would start with removing deep sleep battery doctor perhaps and working your way through the apps to find the culprit.

Edit:- it may be that something that works on ARM just doesn't like the X86 architecture.

Edited by BlueMoonRising
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I have found what keeps the device awake at night but have no idea what it is, this matches with what CPU spy says, I reset CPU spy before bed and on wake it shows 6 hours at 600Mhz.

Anyone have an idea what the top two processes are causing kernel wake ?

post-1007375-0-68860600-1361958072_thumb

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I did check partial wake and there was no problems so I looked elsewhere and found the problem is at kernel level. I done a little google search on suspend backoff and found some talk of chrome, which is not installed, I use stock ics browser which is far more reliable and faster than any browser. So no idea what the problem is but, I do love a good challenge so I will solve it :D

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.