• Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.

Compass not working at all

124 posts in this topic

Posted · Report post

 
relapso, thanks for the link!
 
Among commentaries to that ROM there's a link to a thread on some Italian forum where they seem to almost have found a solution: http://www.androidiani.com/forum/altri-terminali-mtk/341087-vowney-v5-problemi-alla-bussola-2.html#post4559786
 
It said that copying a module called /system/bin/memsicd3426x from some MIUI ROM and renaming our file 'bmm050d' (and rebooting) does help. But the data from the sensor is inverted.
 
Looks like V5 actually has a different magnetic sensor chip, not Bosch.
 
Haven't done this myself yet, will try tonight.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 
relapso, thanks for the link!
 
Among commentaries to that ROM there's a link to a thread on some Italian forum where they seem to almost have found a solution: http://www.androidiani.com/forum/altri-terminali-mtk/341087-vowney-v5-problemi-alla-bussola-2.html#post4559786
 
It said that copying a module called /system/bin/memsicd3426x from some MIUI ROM and renaming our file 'bmm050d' (and rebooting) does help. But the data from the sensor is inverted.
 
Looks like V5 actually has a different magnetic sensor chip, not Bosch.
 
Haven't done this myself yet, will try tonight.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 

 
relapso, thanks for the link!
 
Among commentaries to that ROM there's a link to a thread on some Italian forum where they seem to almost have found a solution: http://www.androidiani.com/forum/altri-terminali-mtk/341087-vowney-v5-problemi-alla-bussola-2.html#post4559786
 
It said that copying a module called /system/bin/memsicd3426x from some MIUI ROM and renaming our file 'bmm050d' (and rebooting) does help. But the data from the sensor is inverted.
 
Looks like V5 actually has a different magnetic sensor chip, not Bosch.
 
Haven't done this myself yet, will try tonight.

 

I wait expectantly your opinions!!! :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bad luck, guys. Replacing memsicd3416x file and renaming bmm050d only binds compass to g-sensor chip, so that North is where you tilt the phone. The search goes on...

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pity...

 

Thks for trying it and, above all, to continue looking for a solution :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Interesting, I've run across a thread (http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2033041) where people report not working compass on different Android MTK6575-77 phones produced by Alps, just like our Vowney. And first reports are dated December 2012. If Alps still hadn't suggested a solution for its older phones, we have poor chances of resolving the issue unless someone makes an alternative core like Cyanogen mod.
There is one ROM called Cyanogen on needrom.com, but they say it's not actually Cyanogen, it's just a modded stock ROM instead.
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

if you have installed custom rom with cwm you have erased a file named accel_nvm into dir /data/misc/sensor 

 

you must put this file to have compass working.

 

Try this.

 

http://d-h.st/bzw

 

Copy to sdcard and using root explorer (or similar tool) move to dir /data/misc/sensors/ after clicked on Mount RW.

 

After moved click on Mount RO and reboot.

 

Now compass is working.

 

 

P.S. you must have also right memsicd3416x file

Edited by 27ylliw
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Does anyone know of a Bluetooth fix , its a 4,2 problem well known fault of disconnecting from car Bluetooth when on calls .

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

if you have installed custom rom with cwm you have erased a file named accel_nvm into dir /data/misc/sensor 

 

you must put this file to have compass working.

 

Try this.

 

http://d-h.st/bzw

 

Copy to sdcard and using root explorer (or similar tool) move to dir /data/misc/sensors/ after clicked on Mount RW.

 

After moved click on Mount RO and reboot.

 

Now compass is working.

 

 

P.S. you must have also right memsicd3416x file

Has anyone tried this?
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Unfortunately it does not work on everyone.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Has anyone tried this?

Yes, this solution by an Italian guy called Caber/Becar is mentioned here in English and here in Italian.

I tried it but it didn't work for me. Caber says it works with his phone, where compass worked on a stock ROM from the very start. So this solution is proven for repairing software compass problem on custom ROMs on such phones.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I've the original ROM, I've copy this file and rw- rw- rw-

And reboot the phone. And nothing. The compass not work... :(

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

OK, thanks guys :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Keep on following the italian thread on compass malfunction it is getting more evident that there might an hardware problem on our phones and this might explain why vowney cannot find a solution. Interestingly there is a clone phone to the v5 named m5 and it would be interesting if somebody could find an original rom of this phone to compare with the vowney one

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

People, I've got some news. Those who received their V5's this October report their compass working fine with the same stock ROM (20130626). So this is another sign that it was a hardware problem.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

There's a new stock ROM on needrom. Although it's generally good and fast enough, the compass still doesn't work. Probably it's a hardware issue. I give up.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

What is the prefered method of installing this ROM ?

Using sp_flash_tool, CWM or mobile uncle tools ?

Does network location work in this rom ?

Is it mutli language ?

Edited by bamp
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I install with sp flash, then cwm and root. The same procedure that uses with the other roms.... Gaps are included

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

I installed ok but there is a problem : I can't see any application widget except the default ones. Any new installed widget does not appear in available widgets.

Also the networklocation.apk is missing from system/app so network location is not available.

Any info on how to solve the above problems ?

Edited by bamp
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I installed ok but there is a problem : I can't see any application widget except the default ones. Any new installed widget does not appear in available widgets.

Also the networklocation.apk is missing from system/app so network location is not available.

Any info on how to solve the above problems ?

reflash.... Something went wrong.... The stock rom from needrom works great for me.

Only the compass works bad.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I 've flashed two times. Same problem.

This is a known problem as I see in their forum. Many posts like this

 

Does network location works for you ?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I 've flashed two times. Same problem.

This is a known problem as I see in their forum. Many posts like this

Does network location works for you ?

I dont know, my gps its allways on by request, but how can I test?

Open google maps with gps off???

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Yes, the network location does not work with this ROM. Though, it's easy to solve. Just copy the attached file 'networklocation.apk' (unpack it from zip!) to /system/apps/, set the rights to rw-r--r-- (like with all other files in that folder), reboot and voila!

NetworkLocation.zip

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hey guys, after read and read thousen post abaout the vowney compass, this morning it works!!

I did this steps:

 

Put this accel_nvm from i dont remember but i think was from modaco¡s forum.

And install this Gaaps from another forum, i used this 4 fix my geolocation without gps (and work perfect)

 

When i did this my compass didnt work but this morning i disc wifi and 3g and use only gps, and sourprise compass was working.

Then copy accel_nvm to data/misc/sensors qith rw-rw-rw then install Gapps, and restart without quick restart (only this time) then probe the compass and if it still dont working try turn off 3g and wifi and run only gps tto probe the compass.

 

I hope this work 4 u guys. And sorry about my english i know its bad.

 

accel_nvm: https://mega.co.nz/#!FA5hFLCD!S_xfjwg817U96u1Eh4VZlUS4AhhguEu2SXn5w4JCrn0

Gapps: https://mega.co.nz/#!QRxGTLSY!ZysvHxRbfRdYFAsW0snKejqXae1HRbfPf-RIg62OdYI

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.