Jump to content

De opkomst van de smartphone


Guest Thumper Net

Recommended Posts

Guest peekie

In Dinsdags spits

De term smartphone heeft vaak meerdere betekenissen. Bij Microsoft bijvoorbeeld noemen ze een toestel een smartphone wanneer het ding draait op het Microsoft Smartphone-besturingssysteen, en mobieltjesfabrikanten beschouwen een mobieltje als 'smart' wanneer er een agenda en een e-mailfunctie in zit.  

Het begrip smartphone zou geëigend moeten zijn voor mobiele telefoons, die naast bellen en sms'en extra functies bezitten als e-mail (ontvangen én zenden), een agenda (te synchroniseren met bijvoorbeeld Outlook op een pc), een geavanceerd en synchroniseerbaar adresboek, een internetbrowser en - in de meest uitgebreide vorm - zou de smartphone ook met Word-, Excel- en Powerpoint-documenten overweg moeten kunnen.  

Naast het herbergen van verschillende kantoorapplicaties wordt er van een smartphone ook multimediaal vaak veel verwacht. Daarvoor heeft een mobieltje een groot kleurenscherm nodig met hoge resolutie (en het liefst minimaal 65.000 kleuren), een goede audiospeaker, een mediaspeler en uiteraard uitwisselbaar geheugen om alle data op kwijt te kunnen. Besturingssystemen Er is een duidelijke trend waarneembaar op het gebied van besturingssystemen voor mobiele telefoons. Voorheen maakte iedere fabrikant zijn eigen menuutjes (en soms bij elk model een compleet nieuw ontwerp), waardoor je elke keer weer een handleiding moest lezen om een toestel te kunnen bedienen. Net als bij pc's wordt het besturingssysteem nu gestandaardiseerd en maakt de telefoonfabrikant alleen nog maar de hardware. Het grote voordeel: ieder toestel gebruikt dezelfde iconen en is op dezelfde manier te bedienen. De toestellen die wat meer functies hebben, hebben een paar icoontjes meer, de simpele toestellen wat minder.  

Microsoft heeft de boot een beetje gemist op het gebied van besturingssystemen voor mobiele apparatuur. Tot nu toe althans, want de softwarereus is inmiddels ontwaakt en zet met nieuwe mobiele software de aanval in op de onbetwiste nummer een: Symbian.  

Dit bedrijf is op de markt van mobiele besturingssystemen de grote speler en zijn software is terug te vinden op bijna alle toestellen met kleurendisplay van marktleider Nokia. Naast Nokia zijn ook de andere grote telecommerken met Symbian in zee gegaan, zoals Samsung (D710), Siemens (SX1), Panasonic (X700), Motorola (A1000) en Sendo (X). Motorola Motorola probeert ook meer voet aan wal te krijgen met zijn besturingssysteem Smartphone. Op dit moment zijn er drie toestellen op de markt die Smart-phone gebruiken: de Orange SPV, de Orange SPV E200 en de Motorola MPx200.  

Naast Symbian en Mircrosoft is er ook nog Palm OS, maar dit besturingssysteem is meer geliefd in Amerika. Het ziet er niet naar uit dat in Nederland veel mobiele telefoons uit zullen komen met Palm. Alleen Samsung heeft voor het einde van dit jaar de i500 aangekondigd en Palm zelf heeft de Tungsten W smartphone. Het prille begin Het smartphoneverhaal gaat terug tot begin 1996, toen de Nokia 2110 uitkwam en tegelijkertijd Hewlett-Packards OmniGo 700LX PDA. Hier kon je een Nokia 2110 in klikken, zodat je geen kabeltjes nodig had. Met deze combinatie kon je dan SMS'en, e-mailen, je agenda bijhouden en zelfs kleine Word- en Excel-documenten bewerken. Vooral zakenmensen waren dol op deze combinatie, want je kon je huidige telefoon (die je ook weer in je carkit gebruikte) er simpelweg in klikken en dan was je 'online'. Het hele gevaarte werd dan wel zo zwaar dat HP een extra pootje onder de OmniGo moest maken om te voorkomen dat het toestel door het gewicht van de Nokia (235 gram) naar achter klapte. Trendsetter Nokia Nokia zette vervolgens de trend met de integratie van PDA-onderdelen in mobiele telefoons. De Nokia 9000 Communicator volgde al heel snel de OmniGo op, in het najaar van 1996. Nu waren beide apparaten samengesmolten. Het totale gewicht kwam op 497 gram en had een afmeting van 173x64x38 millimeter. 'Al een heel stuk kleiner en lichter dan de OmniGo', werd er toen geroepen. De Nokia 9000 met GEOS (een MS DOS-variant) als besturingssysteem was een zeer betrouwbaar apparaat.  

Eind 1998 werd de Nokia 9110 geintroduceerd. Dit apparaat was ook weer aanzienlijk kleiner en lichter dan de 9000, nog maar 'slechts' 158x56x27 millimeter en 249 gram. De processor werd een stukje sneller, het besturingssysteem GEOS 3.0 was geavanceerder en het display was van hogere kwaliteit. Volle bak Momenteel is de Nokia 9210i (158x56x27 millimeter en 244 gram) eigenlijk 'de' smartphone. Hij heeft een zeer uitgebreid adresboek en dito agenda, je kunt e-mail zenden en ontvangen en ook Word, Excel en Powerpoint draaien erop, evenals de RealOne mediaspeler. De Nokia 9210 communicator is eigenlijk een telefoon met ingebouwde PDA. Als je hem dichtklapt heb je een (grote) telefoon, als je hem openklapt een PDA met fysiek toetsenbord. Echter, de 9210 is al dik twee jaar op de markt en mist de nieuwigheden die de nieuwe mobieltjes wel hebben. Denk aan GPRS, Blue-tooth, tripleband en een camera. Er is inmiddels een nieuw model aangekondigd voor het eind van dit jaar, de Nokia 9500 Communicator. Deze Nokia 9500 Communicator ondersteunt GPRS en Bluetooth, maar ook WiFi! Ook zit er een camera in, is het display verbeterd (ruim 65.000 kleuren) en is het een triplebandtoestel geworden. Het fysieke toetsenbord is gebleven, voor velen de reden om voor een Nokia Communicator te kiezen.  

Verschenen in SP!TS op dinsdag 30 maart 2004.

:wink: :wink: :wink:

Link to comment
Share on other sites

Guest someone

Ik vind eigenlijk dat er nog maar bar weinig wordt gedaan aan het promoten van de Smartphone. Ik heb bijvoorbeeld nog nergens reclame gezien van Orange voor de SPV. Ik denk dat wanneer er wat meer bekendheid komt, veel meer mensen geïnteresseerd raken in de Smartphone. Ik ben zelf heel toevallig op de site van Microsoft met de smartphone in aanraking gekomen, toen ze nog volop bezig waren met het ontwikkelen ervan. Er was toen nog geen sprake van een SPV of iets dergelijks, maar er stond een prototype op de site van Microsoft, een toestel dat nu bekend staat als het Compal Developer toestel. Het Smartphone OS heete toen nog Stinger. Dat was de codenaam voor het Operating System waarop de smartphones gingen draaien.

Ik heb de ontwikkelingen lang gevolgd en ik ben op een gegeven moment op deze site terecht gekomen. Dat was in december 2002, toen de SPV pas uit was in de UK. Hier heb ik toen al zoveel gelezen, dat ik al precies wist hoe de SPV werkte terwijl ik er nog nooit een in mijn handen had gehad :D Het zou toen nog maanden duren voordat de SPV naar Nederland werd gehaald. Ik heb eens contact opgenomen met Dutchtone en zij vertelden me dat op het moment dat Dutchtone Orange werd, ook de SPV in Nederland gelanceerd zou worden ;)

Eindelijk was het dan zover en ik heb me er meteen eentje gekocht.

Nu vraag ik me af hoe jullie op het spoor van de smartphone zijn gekomen, via de site van Orange, of via Microsoft, of iets heel anders?

groeten, Loek

Link to comment
Share on other sites

Please sign in to comment

You will be able to leave a comment after signing in



Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.