Jump to content


Photo

Official Upgrade for Orange UK users

- - - - -

  • Please log in to reply
21 replies to this topic

#1
blackhorse

blackhorse

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 427 posts
  • Location:Harrogate
  • Devices:HTC Hero, HTC Touch HD
Orange have released and update
Trying to get a link to work
....

Cant get the link to work, but i see its posted on XDA
http://forum.xda-dev...ad.php?t=426120

Edited by blackhorse, 14 September 2008 - 10:26 AM.

  • 0

#2
xanadu

xanadu

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 346 posts
  • Location:UK
What are the benefits of this software update for my phone?
The software upgrade for your HTC Touch Diamond improves performance, stability and battery life.


How do I download the latest software update?


Before you upgrade to the latest version of ROM software, please ensure that:

you have backed up all of your personal data
while performing the ROM Update, all of your data and settings will be erased from your phone. It is necessary to back up all of your personal data (contacts, appointments, tasks) using Active Sync.
it is suggested that you save content such as music, ringtones, pictures onto you laptop or memory card.
your PC is running Windows® 98, 2000, XP or vista. Your battery has 50% or more charge.
Note: be aware that you cannot use your phone during the installation and you will not be connected to the network.

You will need to reconfigure your E mail settings once updated.

Windows installation instructions:

connect the device to your PC using your USB cable. An activesync pop up should indicate that you are connected. Do not remove this cable during the installation process.
click on the ROM link below and choose to save the file to your PC
Once download is complete double-click the file and follow all instructions in the installation wizard that will appear on screen. If the current and new ROM are the same version you can still re-install, this can often cures problems.
you can save the ROM to a file on your PC for reinstalling later or to upgrade several phones from one download.
once the installation begins you will see the install shield and integrity testing complete before the upgrade starts
when the ROM upgrade begins your phone will display a red,
green and blue (bootloader) screen, a progression bar will appear on
your PC and the phone will show progress towards 100%.
once installed your phone will install the ROM and restart.

Anyone tested this version yet?

  • 0

#3
rossy

rossy

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 73 posts
Will the update wipe out the internal storage (4GB) also?

Should I backup files manually or use something like sprite backup?

Cheers

  • 0

#4
Neil5459

Neil5459

    NeilM

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,485 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saffron Walden, Essex
  • Devices:HTC Titan, iPad 2 3G
  • Twitter:@Neilmell

Will the update wipe out the internal storage (4GB) also?

Should I backup files manually or use something like sprite backup?

Cheers


A ROM update won't affect anything on the internal stoarge, but applications installed there will have their registration codes removed, as the registry entries will be deleted.

Us a manual backup for files in the Storage Memory- Sprite and SpB BAckup both have modes for restoring after a ROM update, but it can still be a very dicey affair as you risk overwriting the newer files with older ones from the backup when you restore.

  • 0
NeilM: Site Moderator and Reviewer on SmartphoneGurus

Posted ImagePosted Image

Windows Mobile Specialist Certification


#5
~Rob

~Rob

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 106 posts
  • Devices:M3100
I've only just run this update. First thing I noticed it that they've removed the animation! The x doesn't have a box around it any more either.

Scrolling through texts doesn't seem as fluid now.

This may be a placebo effect, but I think that the radio is slightly improved. Parts of my desk get signal where they didn't before, although it's still 2 bars in its usual location.

I do need to go through the tweak I did before though to see what else has changed. I'm hoping the screen stays on for a bit longer in calls

  • 0

#6
stevepool

stevepool

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
All

A little advice please. I have a HTC (I believe) original ROM. This is the data from the boot screen

5.164.2410/m0nx

R 1.71.09.01
G 25.75.40.02

eMo 3.ROMeoS.4

Its also unlocked. It's just the basic WM6.1 format. Couple of questions, please, will this O Rom give me any of the HTC brndin touchflo etc ? Will it remove the unlocked status from the device.
Totallynew to this flashing thing so any help gratefully received.

Steve

  • 0

#7
T39andcounting

T39andcounting

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 176 posts
  • Gender:Male
  • Location:Whitstable, UK
  • Devices:Galaxy Nexus on Orange
  • Twitter:@thegovier

This may be a placebo effect, but I think that the radio is slightly improved. Parts of my desk get signal where they didn't before, although it's still 2 bars in its usual location.


Hi Rob,

Which version of the Radio have they included? (Start-> Settings-> System-> Device Information-> Radio Version).

I've got 1.00.25.07 on mine (upgraded using the instructions on the XDA developers site) and it seems to be better than the original Orange version.

  • 0

#8
Neil5459

Neil5459

    NeilM

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,485 posts
  • Gender:Male
  • Location:Saffron Walden, Essex
  • Devices:HTC Titan, iPad 2 3G
  • Twitter:@Neilmell
This version contains the 1.00.25.05 Radio, which is the standard HTC release. The core ROM is also standard HTC.

@Stevepool: Flashing the ROM will not remove the unlock status. Can you tell us which ROM versions your has, as explained in the above post by T39...

  • 0
NeilM: Site Moderator and Reviewer on SmartphoneGurus

Posted ImagePosted Image

Windows Mobile Specialist Certification


#9
~Rob

~Rob

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 106 posts
  • Devices:M3100
Anybody else had problems adding new words? Mine hung twice. Seems fine now though. I have to say I'm not incredibly impressed with this new ROM. I can't see any performance increase and I've lost the animations

Radio version is the same as Neil said.

  • 0

#10
hp1

hp1

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 299 posts
  • Gender:Male
  • Devices:HTC Sensation XE, Stock 2.3.4
While all the programs installed to internal storage can still be run by running from their respective Program Files file, all the shortcuts have been removed from the main Touch FLo (and Windows Mobile) program list.

Does anybody know how to re-establish these shortcuts?

Edited by hp1, 18 September 2008 - 12:22 PM.

  • 0

#11
jimbouk

jimbouk

    Hardcore

  • MoDaCo Silver
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,721 posts
  • Location:London
  • Devices:HTC Diamond

All

A little advice please. I have a HTC (I believe) original ROM. This is the data from the boot screen

5.164.2410/m0nx

R 1.71.09.01
G 25.75.40.02

eMo 3.ROMeoS.4

Its also unlocked. It's just the basic WM6.1 format. Couple of questions, please, will this O Rom give me any of the HTC brndin touchflo etc ? Will it remove the unlocked status from the device.
Totallynew to this flashing thing so any help gratefully received.

Steve


That is not the official rom. That is a cooked rom.


Anybody else had problems adding new words? Mine hung twice. Seems fine now though. I have to say I'm not incredibly impressed with this new ROM. I can't see any performance increase and I've lost the animations

Radio version is the same as Neil said.


Just muck about with the completion options.

While all the programs installed to internal storage can still be run by running from their respective Program Files file, all the shortcuts have been removed from the main Touch FLo (and Windows Mobile) program list.

Does anybody know how to re-establish these shortcuts?


Just reinstall the programs.

  • 0
Touch HD runnign Dutty's latest rom

#12
sven777

sven777

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
Well, I've loaded up the new ROM and things do seems to whizz along a bit quicker and battery life is some 20-25% better.
HOWEVER, there is one problem - I cannot change the input method from compact qwerty Mad All the various options (including keyboard which I want) are there but no matter what I do it always reverts back to bloody compact qwerty Evil or Very Mad
Anyone else seen this and am I missing something basic here? I definatley didn't have any issue changing input style before so suspect issue arises from ROM update. I am loathe to reload the new ROM because of all the stuff I have to re-set afterwards but if there's no option....
Waiting with fingers crossed

  • 0

#13
hp1

hp1

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 299 posts
  • Gender:Male
  • Devices:HTC Sensation XE, Stock 2.3.4

(hp1 @ Sep 18 2008, 13:22)
While all the programs installed to internal storage can still be run by running from their respective Program Files file, all the shortcuts have been removed from the main Touch FLo (and Windows Mobile) program list.

Does anybody know how to re-establish these shortcuts?


Just reinstall the programs.


If anybody else needs to re-establish the shortcuts Resco File explorer has an option to add a shortcut. Just tap and hold on the respective program file and select Send To> Start Menu as Shortcut. It adds the shortcut to both the windows Program screen as well as the TF3D one.

Hope this helps

  • 0

#14
_dg

_dg

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 66 posts
  • Devices:m700
I've installed the upgrade with no problems.

First impressions are that the animation has gone from touch-flow ...... and thats it. It still lost 10% battery overnight, and I can't see any noticable speed change.

Only good thing I did notice is that its cleared some of the crap I had loaded so there is a bit more memory available!

  • 0

#15
StarMonkey

StarMonkey

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • Location:Essex
  • Devices:HTC Diamond

I've installed the upgrade with no problems.

First impressions are that the animation has gone from touch-flow ...... and thats it. It still lost 10% battery overnight, and I can't see any noticable speed change.

Only good thing I did notice is that its cleared some of the crap I had loaded so there is a bit more memory available!


Same here, no noticable speed or battery improvements.
I've also noticed that I tend to get echo's in calls more often now (ie hear myself) - this could be due to the updated radio rom.

One big annoyance for me is when you go to "Settings->System->Power->Advanced->Turn off device if not used for", if you untick this, it doesnt get remembered across a soft reset.

Also I can't seem to stop the backlight dimming itself after around 30 seconds. I like to have mine on full at times during the day and this is an annoyance which I can't seem to figure out ;)

  • 0

#16
hoojii

hoojii

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bristol
  • Devices:HTC Diamond

Same here, no noticable speed or battery improvements.
I've also noticed that I tend to get echo's in calls more often now (ie hear myself) - this could be due to the updated radio rom.

One big annoyance for me is when you go to "Settings->System->Power->Advanced->Turn off device if not used for", if you untick this, it doesnt get remembered across a soft reset.

Also I can't seem to stop the backlight dimming itself after around 30 seconds. I like to have mine on full at times during the day and this is an annoyance which I can't seem to figure out ;)



I'm getting less than 24 hours with very little usage with the official orange 1.93 rom, wifi off bluetooth off but push email on. Yesterday I sent a couple of texts and received a few emails. I've toyed with duttys rom which was an improvement over the original stock rom but it made me wary on warranty issues so installed the official orange 1.93. I spoke to orange about the battery issues and they told me to have the phone in gsm mode and turn push email off, ok this will improve my battery life but surely thats not the point. I have a phone which is fantastic but if I want to use it for more than a day I have to switch all the toys off. I've resorted to having chargers at home in the car and in the office. Personally I think the biggest issue is that Orange have an appalling reception in my area, the phone is straining to get a signal. The Orange website says I should get 3g service and high quality voice (only if I stand in the porch) I also don't get HDSPA at home. I'm beginning to regret buying the htc diamond - only 16 months left on my contract....

  • 0

#17
StarMonkey

StarMonkey

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • Location:Essex
  • Devices:HTC Diamond
I've never really had a problem with battery life - it manages a day easily and I charge it overnight (I got used to doing that on my tytn).

My usage is usually:
up to a meg of downloading emails / browsing / google maps - no push mail. split between GPRS/HSDPA/WiFi
maybe half an hour of gps
15-20 mins of phone calls
a few texts

I usually have over 50% battery left when I go to bed (it's off charge for about 17 hours per day).

I did get a spare battery from ebay which surprisingly is a 1340mAh (according to HTC battery test tool) which I leave in my car.

  • 0

#18
fraktal

fraktal

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 89 posts
  • Location:Loughborough, UK
  • Devices:M3100

I did get a spare battery from ebay which surprisingly is a 1340mAh (according to HTC battery test tool) which I leave in my car.

Sorry to go OT but do you still have a link for that, or the name of the seller, or anything about the description? Thanks.

  • 0
Posted Image

#19
StarMonkey

StarMonkey

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • Location:Essex
  • Devices:HTC Diamond
The one I got from ebay was:

http://cgi.ebay.co.u...em=380051623307

It says 900mAh in the listing, but the htc tools app says it's 1340 (whereas the original one shows as 900). I seem to get very similar life out of it, and it's the same size, which makes me lean towards the testing tool being wrong.

But 2 batteries and a charger for under £10 is a pretty good deal ;)

  • 0

#20
hoojii

hoojii

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 14 posts
  • Gender:Male
  • Location:Bristol
  • Devices:HTC Diamond

The one I got from ebay was:

http://cgi.ebay.co.u...em=380051623307

It says 900mAh in the listing, but the htc tools app says it's 1340 (whereas the original one shows as 900). I seem to get very similar life out of it, and it's the same size, which makes me lean towards the testing tool being wrong.

But 2 batteries and a charger for under £10 is a pretty good deal ;)



Nice spot, mine is on its way....

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users