Jump to content


Photo

How to mount a new Touch panel on OMNIA

* * * * * 3 votes

  • Please log in to reply
787 replies to this topic

#1
lantony

lantony

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 122 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
  • Devices:i900
Hello guys, as many of you may know all the most recent Omnia come equiped with an improved touchscreen much better than the previous ones. I beleive to be one of the luckiest with the newer powerful touch but not 100% sure, moreover i LOVE the black one, while i have the standard grey one (and it's also branded!). So i am really thinking to replace it with one of these: (the black ones should be among the latest so more probable to have an improved touch).

Posted Image Posted Image



Tools for assemblage are included and there are some detailed instructions that can be found here but i am not sure if it's an easy procedure. Anybody tried so far?


------------------------------------------EDIT-----------------------------------------

The operation was successfull, i was able to unmount my touch panel and mount the new one bought on internet. The sensitivity gain is HUGE!! Maybe even better than iphones ! And my old touchpanel wasn't so bad like others i have seen!

Look at the following videos, i don't have a proper "before" and "after" but these videos i recorded should give you a general idea on the performances before and after the operation:

VIDEOS OF MY ORIGINAL TOUCH PANEL (optimized with registry tweaks)




VIDEO SHOWING MY NEW TOUCH PANEL (no registry optimizations)
http://www.youtube.com/watch?v=tVnUmjJG5Jo
http://www.youtube.com/watch?v=H3SEM0-oqOk SPB 3



I have created a guide (in Italian for the moment) with some useful informations and suggestions: DOWNLOAD

Edited by lantony, 28 April 2009 - 05:41 PM.

  • 0

#2
msra6la2

msra6la2

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 229 posts
  • Location:Stockport
  • Interests:Man United, the tag line &quot;United &gt; England&quot; pretty much sums up how much I love the club<br /><br />Cross Country<br /><br />Finance and Investment, Econometrics and Economics, Political Economy<br /><br />Messing around with my Windows Mobile phone(s)<br /><br />watching movies with friends<br /><br />Poker<br />
  • Devices:Samsung Omnia II GT-i8000H

Hello guys, as many of you may know all the most recent Omnia come equiped with an improved touchscreen much better than the previous ones. I beleive to be one of the luckiest with the newer powerful touch but not 100% sure, moreover i LOVE the black one, while i have the standard grey one (and it's also branded!). So i am really thinking to replace it with one of these: (the black ones should be among the latest so more probable to have an improved touch).

Posted Image Posted Image



Tools for assemblage are included and there are some detailed instructions that can be found here but i am not sure if it's an easy procedure. Anybody tried so far?


When did this "new" touch panel come out?

  • 0
Samsung Omnia II GT-i8000H:
Samsung Touchwiz 2.0 UI with Tacchan Black Theme
S2U2 Lockscreen v2.41 with Samsung Lockscreen Modification

ROM:
Eboot: NXXJE1
PDA: HZHJC2
CSC: HGTYJC2
Phone: NXXJC2

#3
maf107ezk0

maf107ezk0

    Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 613 posts
  • Devices:Samsung SGH-I900 Omnia
Well, I`ve changed a touch screen on the Touch Cruise and it wasn`t very difficut - the hardest part was to find how to get the old one off B) If you`re going to do it just remember - ALWAYS open the plasting thingy before taking out the lens cable :(

  • 0

#4
pml_318

pml_318

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 45 posts

Well, I`ve changed a touch screen on the Touch Cruise and it wasn`t very difficut - the hardest part was to find how to get the old one off B) If you`re going to do it just remember - ALWAYS open the plasting thingy before taking out the lens cable :(


oh..is this capacitive touch screen?

  • 0
I900
VAIO SR4

#5
maf107ezk0

maf107ezk0

    Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 613 posts
  • Devices:Samsung SGH-I900 Omnia

oh..is this capacitive touch screen?


No, it`s like ours (resistive) B)

Edited by maf107ezk0, 18 March 2009 - 02:25 PM.

  • 0

#6
Rapixx

Rapixx

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Devices:i900
Are the new touchscreens much better ?
I'm just disgust when i see the touch screen of my father's f480 ... really better than my i900's one ...

Where can i buy one ?

  • 0

#7
Hellbender

Hellbender

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 98 posts
  • Devices:Samsung I900

oh..is this capacitive touch screen?


Lol, nope, you people who keep dreaming about multitouch should stop asking around here and go out buying an Iphone.

It simply can't be a capacitive screen because of :
1. It's a spare part, so it's meant to be a substitute for the original touch panel in case of damage or malfunction, even if it's an improved version.
2. Even if it was a capacitive surface, omnia doesn't have the drivers to handle it, and not even the hardware, I strongly believe that resistive and capacitive wouldn't share the same connector, not even the same coordinate translation technology.
3. Even if it was a capacitive surface (ignoring the first two motivations mentioned above) no multitouch anyway because actually WM doesn't support it, not even in the late 6.5 release, M$ said they will support Multitouch in WM7, wich si not around and will not for a time, so a capacitive screen would be a little early for the actual software (OS) capabilities.

Omnia will never be a true multitouch device, let you soul (and the omnia's one) rest.

Edited by Hellbender, 18 March 2009 - 02:39 PM.

  • 0
Hellbender.
--------------------------------------------
New Omnia shell project, look here AND READ THE FRIGGING NOTES!
--------------------------------------------
Posted Image


#8
lantony

lantony

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 122 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
  • Devices:i900

Are the new touchscreens much better ?
I'm just disgust when i see the touch screen of my father's f480 ... really better than my i900's one ...

Where can i buy one ?


The new screens are much more sensitive and can be compared to the Iphone ones but these are still not "multitouch". All the most recent Omnia (like Omnia Reloaded) come out equipped with this new touch. I found many shops on Ebay B)

  • 0

#9
Rapixx

Rapixx

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Devices:i900
Woo !! so far better !! B)
So.. is it easy to mount ?
Or... to dismount the old.. ? xD

  • 0

#10
lantony

lantony

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 122 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
  • Devices:i900

Woo !! so far better !! B)
So.. is it easy to mount ?
Or... to dismount the old.. ? xD


did u read the pdf file i posted ? That can give u an idea

Edited by lantony, 18 March 2009 - 02:47 PM.

  • 0

#11
pml_318

pml_318

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 45 posts

Lol, nope, you people who keep dreaming about multitouch should stop asking around here and go out buying an Iphone.

It simply can't be a capacitive screen because of :
1. It's a spare part, so it's meant to be a substitute for the original touch panel in case of damage or malfunction, even if it's an improved version.
2. Even if it was a capacitive surface, omnia doesn't have the drivers to handle it, and not even the hardware, I strongly believe that resistive and capacitive wouldn't share the same connector, not even the same coordinate translation technology.
3. Even if it was a capacitive surface (ignoring the first two motivations mentioned above) no multitouch anyway because actually WM doesn't support it, not even in the late 6.5 release, M$ said they will support Multitouch in WM7, wich si not around and will not for a time, so a capacitive screen would be a little early for the actual software (OS) capabilities.

Omnia will never be a true multitouch device, let you soul (and the omnia's one) rest.


i've contacted a few touch panel suppliers this recently and seems all giving me the same answer, that the current available ctp technology only supports the so called multitouch function which only able to do picture zooming. In manufacturers' pov, currently there is no true multitouch tp on the market, neither iphone nor others ctp on the market.

Anyway, isn't the incoming Omnia HD equipped with ctp?

  • 0
I900
VAIO SR4

#12
denteno

denteno

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 100 posts
  • Gender:Male
  • Devices:Omnia
where can i buy it from ?
have you trid it on your own device ?

  • 0

#13
Rapixx

Rapixx

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Devices:i900
Any sellor you'd recommend me on ebay ? I'm about to buy !! =p

  • 0

#14
NuclearEMP

NuclearEMP

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 123 posts
  • Location:MA - USA
  • Devices:Omnia 2, i910 Omnia
where do you get this touch panel?, I would love to try it out.

  • 0
Visit us @ www.OmniaRom.com

#15
lantony

lantony

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 122 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
  • Devices:i900

Any sellor you'd recommend me on ebay ? I'm about to buy !! =p



i would reccomend u Posted Imagewholesaleandy or Posted Imageeasyworldwidetrading both trustful and good prices. Let me know so i will buy one as well B)

  • 0

#16
Rapixx

Rapixx

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Devices:i900
wanna make a bet with me ? The one who received and INSTALLED the new screen first win ... ^^

Lol
Should I buy, should I not... ? that's the question !

  • 0

#17
Hellbender

Hellbender

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 98 posts
  • Devices:Samsung I900

i've contacted a few touch panel suppliers this recently and seems all giving me the same answer, that the current available ctp technology only supports the so called multitouch function which only able to do picture zooming. In manufacturers' pov, currently there is no true multitouch tp on the market, neither iphone nor others ctp on the market.

Anyway, isn't the incoming Omnia HD equipped with ctp?


That's a very superficial answer because actually multitouch on Iphone isn't used only for zooming pictures, in fact it's a matter of software usage of that infos (touch coordinates), there are for example painting apps on iphone which allows you to paint with more than one finger on screen at the same time, that's not "only zooming". It has even been used to tap multiple buttons on screen.

Look at this for example, isn't this "multitouch"? If it's not may be i'm missing the correct definition of multitouch.

  • 0
Hellbender.
--------------------------------------------
New Omnia shell project, look here AND READ THE FRIGGING NOTES!
--------------------------------------------
Posted Image


#18
lantony

lantony

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 122 posts
  • Gender:Male
  • Location:Italy
  • Devices:i900

That's a very superficial answer because actually multitouch on Iphone isn't used only for zooming pictures, in fact it's a matter of software usage of that infos (touch coordinates), there are for example painting apps on iphone which allows you to paint with more than one finger on screen at the same time, that's not "only zooming". It has even been used to tap multiple buttons on screen.

Look at this for example, isn't this "multitouch"? If it's not may be i'm missing the correct definition of multitouch.


you're right, multitouch can be very handy in many situations and i'm sure more and more pda will come equipped with it in the near future. But since we will never see a multitouch screen for our Omnia, please guys don't go offtopic B)

  • 0

#19
Rapixx

Rapixx

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 53 posts
  • Devices:i900
Are you gonna buy lantony ?
I'm hesitating... anyone tried it on his own device? =p

  • 0

#20
pml_318

pml_318

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 45 posts

That's a very superficial answer because actually multitouch on Iphone isn't used only for zooming pictures, in fact it's a matter of software usage of that infos (touch coordinates), there are for example painting apps on iphone which allows you to paint with more than one finger on screen at the same time, that's not "only zooming". It has even been used to tap multiple buttons on screen.

Look at this for example, isn't this "multitouch"? If it's not may be i'm missing the correct definition of multitouch.


Maybe they lie, rofl.
multitouch: alt+ctrl+del , iphone able to perform such func?

  • 0
I900
VAIO SR4




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users