Jump to content


Photo

ZTE Blade Phone Home ? [False Alarm]

- - - - -

  • Please log in to reply
12 replies to this topic

#1
Freekers

Freekers

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 posts
  • Location:The Netherlands
  • Devices:ZTE Blade

It looks like the device’s rom tries to collect data from your device and send it via SMS to some number in China. But that’s not all, if the device fails to do this, it will block the radio chip in the device. According to the chat logs in IRC among developers, the apk causing this seemed to grant the following permissions:

<uses-permission android:name=”android.permission.RECEIVE_BOOT_COMPLETED” />

<uses-permission android:name=”android.permission.READ_CONTACTS” />

<uses-permission android:name=”android.permission.SEND_SMS” />

<uses-permission android:name=”android.permission.WRITE_SETTINGS” />

<uses-permission android:name=”android.permission.READ_PHONE_STATE” />


Full Article here:
http://www.xda-devel...lade-call-home/

Edited by Freekers, 29 October 2010 - 03:38 PM.

  • 0
ZTE Blade - UK Version - OLED Screen
GEN1 - Cyanogenmod 7.0.0 Stable

#2
hero protagonist

hero protagonist

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Devices:ZTE Blade

  • 0

#3
rjm2k

rjm2k

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,096 posts

chatlog here


Yeah, provides a bit more detail to what was going on when they were trying to get the froyo build working, I wonder if the Chinese people the rom came from realise that their phone is reporting back to ZTE?! Maybe they are alpha/beta testers without realising it?

Wonder when the 880 officially launches in China, then we will be able to get a retail version

  • 0

#4
Boozebeard

Boozebeard

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Devices:ZTE Blade/San Francisco
So its sending all my contacts to china :)

  • 0

#5
Freekers

Freekers

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 posts
  • Location:The Netherlands
  • Devices:ZTE Blade

So its sending all my contacts to china :)


No, the stock ROM the ZTE shipped with and all other 2.1 ROMs do not contain this 'malicious' code afaik.
However, it could be that the alpha froyo ROM for our blade, which can be found on MoDaCo, contains this malicious code, but I am not sure. We'll have to wait untill Stephen Hyde, the developer of the froyo port, comments on this issue.

  • 0
ZTE Blade - UK Version - OLED Screen
GEN1 - Cyanogenmod 7.0.0 Stable

#6
hero protagonist

hero protagonist

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Devices:ZTE Blade
before evryone goes crazy here and over there at xda, could one of the dev heroes comment on this?
thanks!

  • 0

#7
rjm2k

rjm2k

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,096 posts

before evryone goes crazy here and over there at xda, could one of the dev heroes comment on this?
thanks!


This is what Stephen removed in order to get froyo working, the logs are of him as he solved the problem, no need to worry (unless you are in china with one of the dev blades that is)!

The report is old news, but interesting.

Edited by rjm2k, 29 October 2010 - 02:14 PM.

  • 0

#8
hero protagonist

hero protagonist

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Devices:ZTE Blade

This is what Stephen removed in order to get froyo working, the logs are of him as he solved the problem, no need to worry (unless you are in china with one of the dev blades that is)!

The report is old news, but interesting.


Thanks for pointing that out :)

  • 0

#9
StevenHarperUK

StevenHarperUK

    Hardcore

  • Moderator Team
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,431 posts
  • Gender:Male
  • Location:United Kingdom
  • Devices:Orange San Francisco
TinFoilHats.On();

  • 0

#10
oh!dougal

oh!dougal

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,022 posts
  • Location:England
  • Devices:DX2 FroYo San Francisco

This is what Stephen removed in order to get froyo working, the logs are of him as he solved the problem, no need to worry (unless you are in china with one of the dev blades that is)!

The report is old news, but interesting.


It took me too long to find the post I was looking for
http://android.modac...p...t&p=1450623

And if anyone looks at the date on that chatlog, they'll see it was before the rom was released ...

MOVE ALONG PLEASE

NOTHING TO SEE HERE

(Really!)

  • 0

#11
thomas01155

thomas01155

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 108 posts
  • Gender:Male
This is why the phones radio wasn't working as it was being blocked in the original leaked version. It was removed by the magical devs and now it works :)
THEY'RE WATCHING YOU

  • 0

#12
blauwal26

blauwal26

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 37 posts
  • Location:EDDH
  • Devices:HTC S730, Orange San Francisco
I have no credit on my PAYG anyway, sometimes being a poor student does pay off.

  • 0

#13
Freekers

Freekers

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 226 posts
  • Location:The Netherlands
  • Devices:ZTE Blade

This is what Stephen removed in order to get froyo working, the logs are of him as he solved the problem, no need to worry (unless you are in china with one of the dev blades that is)!

The report is old news, but interesting.


Thanks for pointing that out.

My sincere apologies for this false alarm. But XDA Dev. posted this today so I thought this was up to date.

It took me too long to find the post I was looking for
http://android.modac...p...t&p=1450623

And if anyone looks at the date on that chatlog, they'll see it was before the rom was released ...


Thanks for the link. Good to see that the devs on MoDaCo spend so much research into their ROMs before releasing them !

  • 0
ZTE Blade - UK Version - OLED Screen
GEN1 - Cyanogenmod 7.0.0 Stable




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users