Jump to content


Photo

Cannot add apn with both cyanogen and miui

- - - - -

  • Please log in to reply
38 replies to this topic

#1
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
Hi all,

I've finally tried those great roms but I can't use my sim to surf the internet.
At first I couldn't phone then I disabled sim pin lock and phone started calling.
Now I can't add apn.

I've wiped and flashed again without luck.

Instead of reading vodafone.it I read a few numbers...

I've read a bit of info here but no luck anyway :(

http://android.modac...t/page__st__440

Sent from my Liquid MT using Tapatalk

Edited by ltpitt, 22 January 2012 - 10:05 PM.

  • 0

#2
hfbvm

hfbvm

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Devices:acer liquid metal
What's apn exactly?

  • 0

#3
Smeelious

Smeelious

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 183 posts
  • Gender:Male
  • Location:ONT, CA
  • Devices:SGN, TF101

What's apn exactly?


Access Point Name

Basically they tell your phone how to get at the internet...without them you can't.



As for the actual problem...it sometimes takes me a long long time toggling airplane mode / data to get the apn to show up. But they do show up eventually. Make sure to select one when they do. Once you get them once, you don't need to do it again unless you do a wipe / install a new rom.

The number that shows up is likely the carrier ID for Vodaphone IT.

  • 0

#4
hfbvm

hfbvm

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Devices:acer liquid metal
itpitt tell me this thing, Do you not get your internet settings from your internet provider or when you switch to airplane mode and back the phone doesnt connect to the provider at all?

  • 0

#5
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
Hello my friends...

I've never been able to surf the internet with miui (or cyanogen) now I think I need to follow Smeelious' suggestions...

Can I ask you the precise procedure to follow, mate?

  • 0

#6
hfbvm

hfbvm

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Devices:acer liquid metal
Do you have the internet settings?

  • 0

#7
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

Do you have the internet settings?


The problem is that i cannot add an apn.
When I save it it gets lost.

Smeelious suggested the airplane mode trick and I've been trying for hours (I didn't stop, anyway :) ) but for now no results.

I enable airplane, wait a little then disable it again and run into apn settings to see if my apn is detected: no luck for now.


  • 0

#8
hfbvm

hfbvm

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 104 posts
  • Gender:Male
  • Devices:acer liquid metal
Try reverting back to 3.3.6 and then check if apn is working then go back to CM7.

  • 0

#9
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

Try reverting back to 3.3.6 and then check if apn is working then go back to CM7.




If I revert to t&l or dmd everything is working without problems.
I re-wipe, re-flash miui o cyano and wham: the apn is gone.

Also tried cleaning dalvik cache and standard cache: no luck.

  • 0

#10
davidevinavil

davidevinavil

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:Crevoladossola (VB)
  • Devices:Acer Liquid Metal
Give me logcat of cm7

  • 0
If you like my work, offer me a beer

#11
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

Give me logcat of cm7


Yessir!

Since I have to flash it back...

Do you have anything to reccommend when I flash it?
Any procedures, any updates, any special file to add?


  • 0

#12
davidevinavil

davidevinavil

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,005 posts
  • Gender:Male
  • Location:Crevoladossola (VB)
  • Devices:Acer Liquid Metal
I usually use amonra 2.2 and made full wipe

  • 0
If you like my work, offer me a beer

#13
Smeelious

Smeelious

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 183 posts
  • Gender:Male
  • Location:ONT, CA
  • Devices:SGN, TF101
http://forum.xda-dev...d.php?t=1119987

You can try this method too. Works for some people.

You can try "fix permissions" in Rom manager as well...works for other people.

Some people have luck with just removing the battery / sim, replacing and going.


As for myself, honestly, I play with all the settings. Airplane, data, 2g/3g, switching the CDMA/GSM only / pref / auto.

Eventually something clicks. It's a really weird bug since it does recognize the carrier, it just doesn't want to plop in the APN. Manually entered APNs DO save, they just don't appear in the list because CM doesn't associate them with your carrier.

Edited by Smeelious, 23 January 2012 - 02:17 PM.

  • 0

#14
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

http://forum.xda-dev...d.php?t=1119987

You can try this method too. Works for some people.

You can try "fix permissions" in Rom manager as well...works for other people.

Some people have luck with just removing the battery / sim, replacing and going.


As for myself, honestly, I play with all the settings. Airplane, data, 2g/3g, switching the CDMA/GSM only / pref / auto.

Eventually something clicks. It's a really weird bug since it does recognize the carrier, it just doesn't want to plop in the APN. Manually entered APNs DO save, they just don't appear in the list because CM doesn't associate them with your carrier.


Thank you my friend for your time and patience: I'll try all the info you kindly posted.

For davidevinavil:
I just did a logcat (fresh install) and here's the result:

http://dl.dropbox.co...156/logfule.txt

I hope it can be of any help

  • 0

#15
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
I tried to be sneaky...

I've wiped again and installed t&l (apn were simply working great "out of the box") and then I've used the app suggested by smeelious' link to backup apn data.
Then I've flashed miui again and restored apn from the famous APNs backup app.

No luck.

  • 0

#16
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
More news and information about the problem...

I've tried latest cyano 7.21: data is not working anyway.

I also saw that if I go in "Network operators", after a search I get:

"Error while searching for networks"

  • 0

#17
white_snake

white_snake

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Devices:Liquid MT
Seems this bug is related to Vodafone and H3G 128k SIM cards... I'm suffering from this bug too (Vodafone IT 128k) :(

However, this is the output of 'adb logcat -b radio' on t&l rom (everything working well):

http://pastebin.com/5P1nWGZg

Same on cm7.21, freshly flashed

http://pastebin.com/arHEcPTN

at certain point i had to deactivate pin code check, otherwise i cannot lock to operator's network

Hope this can help a bit

  • 0

#18
white_snake

white_snake

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Devices:Liquid MT
This is quite the point:

https://groups.google.com/forum/#!msg/android-platform/zosqRzWQyNA/7QF-O09ZwzAJ

uSIM response is not managed.

I think this will be a BIG problem soon... Trying to work on a patch for this problem, at least for data to work.

  • 0

#19
ltpitt

ltpitt

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 476 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

This is quite the point:
https://groups.googl...NA/7QF-O09ZwzAJ
uSIM response is not managed.

I think this will be a BIG problem soon... Trying to work on a patch for this problem, at least for data to work.


oh my god O_O

So nobody using successfully CM or MIUI has a usim?

  • 0

#20
white_snake

white_snake

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Devices:Liquid MT

oh my god O_O

So nobody using successfully CM or MIUI has a usim?


Most of the users are stuck with stock roms, which are working quite well. Some roms can manage them too, including t&l and Gingerounay.

Cyanogen and MIUI, from what i can see, are using lgeqcom ril classes, and cannot manage usim response.

Commenting ro.telephony.ril_class=lgeqcom in /system/build.prop at least leads network search and selection, still doesn't recognize the carrier with its name but MCC+MNC.

Still cannot manage all the RIL responses: Unrecognized unsol response: 1037

Working on that.

Edited by white_snake, 26 January 2012 - 04:16 PM.

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users