Jump to content


Photo

Incredibly laggy interface?

- - - - -

  • Please log in to reply
16 replies to this topic

#1
Alexius321

Alexius321

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Devices:Huawei Ascend g300
Hi,

please tell me if this is normal behaviour or not... I'd installed 926 infusion, before that i had 926 stock and 927 as well.. problem is every time i re-flash phone it works just fine then i start adding some apps and when i reach let's say 3-4 widgets and +- 30 apps the phone gets super laggy, everything takes ages, and, for example, when i get a call it won't even load the callers name from the contacts, sometimes it freezes completely...

is this normal? or do i have some app that's making the phone this useless ? :)

  • 0

#2
bladebuddy

bladebuddy

    Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 955 posts
  • Gender:Male
  • Interests:All things outdoors , family and phone
  • Devices:zte blade + Huawei Ascend G300
Mine does exactly the same, I personaly think there is some sort of memory leak as I have (sense analog clock widget) installed and It registers the ram at very low values mostly in double figures on the home page with no apps running, which is low considering it has 500mb of ram. I also have very similar apps that I had on my blade and when using that its usually in the 200mb range when on the home page with no apps running.

  • 0
Biohazard

#3
wrtease

wrtease

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,456 posts
  • Gender:Male
  • Location:SCOTLAND
  • Interests:TESTING ANDROID MOBILES TO THE LIMIT
    ALWAYS READY TO TRY OUT ANY ROM AND MOBILE TO THE LIMIT
  • Devices:SAMSUNG GALAXY TAB2 & S1 8GB
  • Twitter:@none
this is for most people who have problems .before you install a rom or laggyness

*************************************************
* make shure you have a working backup first. *
*************************************************


1.wipe factory
2.wipe cache
3.go to mounts and storage .
4.format system,format cache,format data.
5.go back to advanced
6.wipe dalvik ,wipe battery stats .
7.install rom
8.reboot.
9.enjoy


and thanks to irishpancake for the suggestion.

Edited by wrtease, 05 August 2012 - 02:47 PM.

  • 0

#4
wrtease

wrtease

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,456 posts
  • Gender:Male
  • Location:SCOTLAND
  • Interests:TESTING ANDROID MOBILES TO THE LIMIT
    ALWAYS READY TO TRY OUT ANY ROM AND MOBILE TO THE LIMIT
  • Devices:SAMSUNG GALAXY TAB2 & S1 8GB
  • Twitter:@none
if any one trys this please report worse or better

  • 0

#5
bladebuddy

bladebuddy

    Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 955 posts
  • Gender:Male
  • Interests:All things outdoors , family and phone
  • Devices:zte blade + Huawei Ascend G300
Will try now cheers and let hope it works:D

  • 0
Biohazard

#6
irishpancake

irishpancake

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 451 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ireland
  • Devices:Galaxy SIII GT-I9300

bladebuddy are you interested in trying this out to see if it helps to sort out laggyness .


this is for most people who have problems .before you install a rom or laggyness
1.wipe factory
2.wipe cache
3.go to mounts and storage .
4.format system,format cache,format data.
5.go back to advanced
6.wipe dalvik ,wipe battery stats .
7.install rom
8.reboot.
9.enjoy
if you have a backup
this should be repeated before restore backup


Why on Earth would you do this before restoring Nandroid [Backup]??

Nandroid process formats Partitions before flashing Backup, so what is to be gained by the above procedure??

OK, before flashing new ROM, wipe all you can, including formatting partitions, and it ensures "clean install"....

but why before Nandroid Restore??

Remember, restoring Nandroid is flashing a snapshot of your device partitions bit for bit.... as it is at a particular point in time...regardless to whether all us OK at that time.....so before making Nandroid, be sure you have a fully functioning system, with no corruption or errors.....

Formatting Partitions is no protection if you flash a "bad image".

Edited by irishpancake, 04 August 2012 - 07:58 PM.

  • 0
Now got Galaxy S III I9300 ...and Momo11 Bird Tablet running Christian Troy CM9....the wife has an Ascend g300 running?? Stock+ R6 from Cyda!!

Get Dropbox....Please click and get 2GB free plus 250Mb for referral...Dropbox is useful

#7
wrtease

wrtease

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,456 posts
  • Gender:Male
  • Location:SCOTLAND
  • Interests:TESTING ANDROID MOBILES TO THE LIMIT
    ALWAYS READY TO TRY OUT ANY ROM AND MOBILE TO THE LIMIT
  • Devices:SAMSUNG GALAXY TAB2 & S1 8GB
  • Twitter:@none
lets say this is only for testing out wether its better or worse. i also use a samsung galaxy w on cm9 build 5 and its great .yes i agree with you about doing it to the backup. but this is just to test.

  • 0

#8
luvvt

luvvt

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 180 posts
  • Devices:G300
Maybe running low on ram ??

What back ground services are running and how often.

Try limiting the amount of background services under settings/developer options/background process limit.

If you think its an app causing problems uninstall them one by one testing ph after each uninstall.

  • 0

#9
Alexius321

Alexius321

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Devices:Huawei Ascend g300

Maybe running low on ram ??

What back ground services are running and how often.

Try limiting the amount of background services under settings/developer options/background process limit.

If you think its an app causing problems uninstall them one by one testing ph after each uninstall.


i'm gonna try this now... also i don't really have that much apps now, at 1st try i had like +-60 now i've got like 20 and it's still unusable :( kinda getting angry here.. i've considered downgrading but if that won't help then i'm pretty much stuck here :( also i'd love to avoid donwgrading...

EDIT: BTW I'm at around 250mb ram...

EDIT2: I've set the background services to 2 maximum and allowed hw acceleration and so far it looks awesome... will report back after some more testing :)

Edited by Alexius321, 04 August 2012 - 09:28 PM.

  • 0

#10
bladebuddy

bladebuddy

    Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 955 posts
  • Gender:Male
  • Interests:All things outdoors , family and phone
  • Devices:zte blade + Huawei Ascend G300

Why on Earth would you do this before restoring Nandroid [Backup]??

Nandroid process formats Partitions before flashing Backup, so what is to be gained by the above procedure??

OK, before flashing new ROM, wipe all you can, including formatting partitions, and it ensures "clean install"....

but why before Nandroid Restore??

Remember, restoring Nandroid is flashing a snapshot of your device partitions bit for bit.... as it is at a particular point in time...regardless to whether all us OK at that time.....so before making Nandroid, be sure you have a fully functioning system, with no corruption or errors.....

Formatting Partitions is no protection if you flash a "bad image".

Just done exactly that my nandroid did not restore for some reason and the phone wouldn't reboot so had to force dload 927 to get my phone working again.
Wouldn't recommended doing this unless you're nandroid backup is checked and working first.

  • 0
Biohazard

#11
wrtease

wrtease

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 1,456 posts
  • Gender:Male
  • Location:SCOTLAND
  • Interests:TESTING ANDROID MOBILES TO THE LIMIT
    ALWAYS READY TO TRY OUT ANY ROM AND MOBILE TO THE LIMIT
  • Devices:SAMSUNG GALAXY TAB2 & S1 8GB
  • Twitter:@none
sorry mate i will edit the post .i i had a working back up and had no problems .will amend my post.post amended.again sorry mate.

Edited by wrtease, 04 August 2012 - 09:31 PM.

  • 0

#12
bladebuddy

bladebuddy

    Addict

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 955 posts
  • Gender:Male
  • Interests:All things outdoors , family and phone
  • Devices:zte blade + Huawei Ascend G300
No problem , was able to recover the phone, on a pluss side when vodafone release the official ICS update this method may work for people already on 926/7 as the restore from the dload folder worked but I also formated the data/data folder and the data folder in advanced settings on cwm. Don't no if this was the reason it went wrong but may have some potential with future official upgrades.

  • 0
Biohazard

#13
irishpancake

irishpancake

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 451 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ireland
  • Devices:Galaxy SIII GT-I9300

sorry mate i will edit the post .i i had a working back up and had no problems .will amend my post.post amended.again sorry mate.


Can I suggest this:


this is for most people who have problems .before you install a rom or laggyness

*************************************************
* make shure you have a  working  backup first. *
*************************************************


1.wipe factory
2.wipe cache
3.go to mounts and storage .
4.format system,format cache,format data.
5.go back to advanced
6.wipe dalvik ,wipe battery stats .
7.install rom
8.reboot.
9.enjoy


Edited by irishpancake, 05 August 2012 - 01:37 AM.

  • 0
Now got Galaxy S III I9300 ...and Momo11 Bird Tablet running Christian Troy CM9....the wife has an Ascend g300 running?? Stock+ R6 from Cyda!!

Get Dropbox....Please click and get 2GB free plus 250Mb for referral...Dropbox is useful

#14
Dazzozo

Dazzozo

    Hardcore

  • Developer Team
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3,304 posts
  • Gender:Male
  • Location:Shropshire, UK
  • Devices:Crescent, G300, Y300, Nexus 5
  • Twitter:@Dazzozo
All these wipes are totally redundant. Performing a factory reset performs practically all the other wipes.

Fun fact: A "Placebo" menu was considered for CWM some time back, that would contain things like the Dalvik wipe, and battery stats.

  • 0
Like my work? Give me rep!

Like my work a lot? Donate! Remember to leave your forum name if you want to be credited!

You're likely to get a quicker response from me on Twitter.

#15
luvvt

luvvt

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 180 posts
  • Devices:G300
Any luck yet ??

  • 0

#16
Alexius321

Alexius321

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
  • Devices:Huawei Ascend g300

Maybe running low on ram ??

What back ground services are running and how often.

Try limiting the amount of background services under settings/developer options/background process limit.

If you think its an app causing problems uninstall them one by one testing ph after each uninstall.


This actually works, as soon as i set a limit to bg services phone got incredibily responsive :) no more "wait for an app".... :)) ty

  • 0

#17
Gikoskos

Gikoskos

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Devices:Huawei Ascend G300

bladebuddy are you interested in trying this out to see if it helps to sort out laggyness .


this is for most people who have problems .before you install a rom or laggyness
1.wipe factory
2.wipe cache
3.go to mounts and storage .
4.format system,format cache,format data.
5.go back to advanced
6.wipe dalvik ,wipe battery stats .
7.install rom
8.reboot.
9.enjoy


make shure you have a working backup first

Hi,
Thanks it worked great for me and the lag is gone.
Btw i use the infusion rom too.

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users