MoDaCo is undergoing planned maintenance. Site functionality may be reduced - follow @modaco or @paulobrien on Twitter for updates.

  • Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such software
      Nintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)


      CUSTOM ROMS

      You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not be hosted directly in topic via the MoDaCo attachment system
      ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)
      ROMs must give full credit to the original author
      This decision has been taken in light of the huge amount of interest in this area of device customisation within the community, and member feedback! Please note that custom ROM discussion should be kept in specific device sub-areas, (e.g. Kaiser.MoDaCo.com for Kaiser based devices). ISSUES If you have any issues with this policy, please contact me directly via PM. P
    • Support MoDaCo by signing up to a MoDaCo Silver or Gold membership

      To sign up to an annual MoDaCo Silver subscription which will eliminate all ads from the site (as well as giving you access to the MoDaCo Online Kitchens for Android) for only £9.99 using PayPal, Credit or Debit Card, ensure you are logged in to the site, and then click the link below, which will take you directly to the subscription store! You can also sign up to an annual MoDaCo Gold subscription for £29.99, which adds the benefits listed below! PURCHASE A MODACO SUBSCRIPTION - FREE Titanium Backup Mobile for Android worth $5.99! - FREE 1 year PrivateInternetAccess.com worth $39.95! - FREE 1 year LastPass Premium worth $12! - FREE CalcConvert for Pocket PC from Binaryfish worth $17.95! - FREE Calendar Bar for Pocket PC from OmegaOne worth $9.99! - FREE CamerAware for Pocket PC and Smartphone from MoDaCo worth £19.99 / $30! - FREE Chronos for Pocket PC from ActiveKitten worth $14.95! - FREE CodeWallet Pro for Smartphone and Pocket PC from DeveloperOne worth up to $24.95! - FREE Concentrix for Pocket PC from eSoft Interactive worth $9.95! - FREE FlexMail for Pocket PC and Smartphone from WebIS worth up to $59.90! - FREE FTouchSL for Pocket PC from Vekoff s.r.o. worth 10 euro / $12.50! - FREE Jewel Challenge for Pocket PC from eSoft Interactive worth $9.95! - FREE John Cody's Alerts Pro for Smartphone from Omnisoft worth $14.95! - FREE LingvoSoft Talking Dictionary 2008 English <-> Dutch for Pocket PC from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Talking Dictionary 2008 English <-> French for Pocket PC from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Talking Dictionary 2008 English <-> German for Pocket PC from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Talking Dictionary 2008 English <-> Italian for Pocket PC from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Talking Dictionary 2008 English <-> Spanish for Pocket PC from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Dictionary English <-> Dutch for Smartphone from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Dictionary English <-> French for Smartphone from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Dictionary English <-> German for Smartphone from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Dictionary English <-> Russian for Smartphone from Lingvosoft worth $49.95! - FREE LingvoSoft Dictionary English <-> Turkish for Smartphone from Lingvosoft worth $49.95! - FREE Note2Self for Pocket PC and Smartphone from WebIS worth up to $19.90! - FREE Opera 8.60 for Pocket PC and Smartphone from Opera Software worth up to $48! - FREE Pocket Informant for Pocket PC and Smartphone from WebIS worth up to $59.90! - FREE Pocket Launcher for Pocket PC and Smartphone from Conduits worth $9.95! - FREE PTab for Pocket PC and Smartphone from z4soft worth up to $60! - FREE Resco Explorer for Pocket PC and Smartphone from Resco worth up to $49.90! - FREE Safemode for Pocket PC from monocube worth $12.95 - FREE SplashPhoto for Pocket PC and Smartphone from SplashData worth up to $59.90! - FREE Sprite Backup for Pocket PC and Smartphone from Sprite Software worth $29.95! - FREE Teksoft Glyphs UI for Pocket PC and Smartphone from Teksoft €9.95! - FREE Teksoft HeadsetRemote for Pocket PC and Smartphone from Teksoft €4.95! - FREE Traffic Jam for Pocket PC from eSoft Interactive worth $9.95! - FREE unlock (1 per year) from imei-check.co.uk - DISCOUNT of 10% at MoDaCo FairDeal - DISCOUNT of 10% at Semsons.com - FORUM - AD FREE SITE - FORUM - custom rank / title - FORUM - double competition entries - FORUM - double post attachment space - FORUM - no search flood control - FORUM - priority event registration - FORUM - triple PM space
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspensions / ban.

Camera faulty?

31 posts in this topic

Posted · Report post

G'day,

At some point, my camera has buggered up. When you load the camera app the preview section displays upside down. The colours are also off, with red displaying as blue and the like.

Has anyone experienced this before?

Running B136, Pauls kernel (2.6.32.9-perf, right?), Clockwork Recovery

Things I have tried: Rebooting, multiple camera apps (all do the same thing).

Things I havent tried: Factory reset, stock firmware. If noone has heard of this happening, this will be my next step.

Sample photo taken during the day, truck was black / sky was a clear day (... so blue):

img201106160958121308230994.jpg

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

G'day,

At some point, my camera has buggered up. When you load the camera app the preview section displays upside down. The colours are also off, with red displaying as blue and the like.

Has anyone experienced this before?

Running B136, Pauls kernel (2.6.32.9-perf, right?), Clockwork Recovery

Things I have tried: Rebooting, multiple camera apps (all do the same thing).

Things I havent tried: Factory reset, stock firmware. If noone has heard of this happening, this will be my next step.

Sample photo taken during the day, truck was black / sky was a clear day (... so blue):

Isn't the sky normally red? ;)

There is a problem in your camera libs. You need to copy the 2 files included in this zip to /system/lib/ (You can use root explorer or ADB).

http://www.mediafire.com/?1oqndr55bap1vwd

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

G'day,

At some point, my camera has buggered up. When you load the camera app the preview section displays upside down. The colours are also off, with red displaying as blue and the like.

Has anyone experienced this before?

Running B136, Pauls kernel (2.6.32.9-perf, right?), Clockwork Recovery

Things I have tried: Rebooting, multiple camera apps (all do the same thing).

Things I havent tried: Factory reset, stock firmware. If noone has heard of this happening, this will be my next step.

Sample photo taken during the day, truck was black / sky was a clear day (... so blue):

img201106160958121308230994.jpg

Had same problem when I used B136, what I did was getting B160 and everything just worked !

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Interesting. I'll have to look into this and find out exactly what causes your camera to have incorrect colours on B136.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Not had this problem yet, but looks like it could be quite fun ;)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Won't be a kernel issue. More than likely it'll be the camera app itself or the camera libs. Interesting though.. I wonder if some of the phones have different camera hardware.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Won't be a kernel issue. More than likely it'll be the camera app itself or the camera libs. Interesting though.. I wonder if some of the phones have different camera hardware.

Well, it must be somehow related to the kernel since camera libs don't change themselves. If it was fine before he applied superboot and broken after then it must be in the kernel since that is all that changes (other than the ramdisk). But as I said before this was a problem with the B160 on XDA but it was fixed by using the camera libs that I included in my above post.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Well, it must be somehow related to the kernel since camera libs don't change themselves. If it was fine before he applied superboot and broken after then it must be in the kernel since that is all that changes (other than the ramdisk). But as I said before this was a problem with the B160 on XDA but it was fixed by using the camera libs that I included in my above post.

To be fair, I dont know if it was any of the software modifications that caused it specifically. Last time I used the camera was on a stock ROM, a fair bit of time passed, then I installed assorted recoveries and kernels, and then the camera was buggered. There were many apps installed - including screenshot apps - in between that period as I'd already used z4root many moons ago.

I'll try those libs you linked to and see what I find ;) If I break it, its just a good excuse to flash again :P

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Isn't the sky normally red? ;)

There is a problem in your camera libs. You need to copy the 2 files included in this zip to /system/lib/ (You can use root explorer or ADB).

http://www.mediafire.com/?1oqndr55bap1vwd

Someone give this man(?) a prize!

That fixed it.

Downloaded your link to phone and extracted. Copy with Root Explorer, navigate to correct directory, mount R/W, rename old files to '.backup', paste files, change permissions to match the rest of the files in there and reboot.

Thanks! :P

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hm. checked those libs and libcamera.so is identical to the file in B136. The only different file is liboemcamera.so so that is probably all that is needed to fix things.

Which rom have these files come from?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Which rom have these files come from?

They are from the B160 ROM.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hi guys,

After having this phone for 3 months or so and having been reading every thread about the phone since I got it I decided to try out Pauls superboot.

Just to add some confirmation of this phenomenon I too decided to try Paul's superboot and it worked perfectly..... and then I tried to use the camera. I had exactly the same thing happen. Photo inverted and colours all wrong, everything very blue. Pic attached (I hope)

Just to confirm the circumstances I had the phone stock and never rooted until today with the superboot. Started here in Australia with B133 and upgraded to B136 with the update facility in the phone all was working well for over 3 months and immediately after doing the superboot today the camera turned out with this issue.

I will try and swap those libs and see how it goes.

Just wondering how wide spread this is as well. Did anyone ever conclude why this actually occurs?

post-903372-1308907849_thumb.jpg

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hi guys,

After having this phone for 3 months or so and having been reading every thread about the phone since I got it I decided to try out Pauls superboot.

Just to add some confirmation of this phenomenon I too decided to try Paul's superboot and it worked perfectly..... and then I tried to use the camera. I had exactly the same thing happen. Photo inverted and colours all wrong, everything very blue. Pic attached (I hope)

Just to confirm the circumstances I had the phone stock and never rooted until today with the superboot. Started here in Australia with B133 and upgraded to B136 with the update facility in the phone all was working well for over 3 months and immediately after doing the superboot today the camera turned out with this issue.

I will try and swap those libs and see how it goes.

Just wondering how wide spread this is as well. Did anyone ever conclude why this actually occurs?

Hi try to remove Paul's superboot and put back the original one ...it should "repair" camera!

I had the same problem ...

Brgds,

S.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hi try to remove Paul's superboot and put back the original one ...it should "repair" camera!

I had the same problem ...

Brgds,

S.

Hi thanks for the reply.

I had considered this but does that mean i will not be able to use the superboot for some reason?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

The problem seems to be with the kernel source that Huawei released. Obviously it's only meant for the unbranded global U8800 which most people have. Some overseas devices seem to have slightly different camera hardware which has the above issues on any rom using a custom kernel (superboot uses a custom kernel).

There is a replacement liboemcamera.so that came with the Chinese B160 ROM which sorts this issue out. I've popped it into the FLB rom and it works fine for people.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Thanks guys,

Just got back home and a chance to check this out.

After my last post I decided to pop in the 160 libs as described above and as noted by @trk it worked well and all is going well at the moment for the camera and can't seem to fault anything at all really at this stage.

Gotta say I am really impressed with the phone and love following what you guys do with it. Quite entertaining just reading all the posts and detail that has gone through these forums over the last few months.

Keep up the good work guys

Cheers

A

PS Yeah thanks That-Guy for the link I will probably try out that rom at some stage.

And flibblesan for the work on that ROM. I have the unbranded model here in Australia

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Can anyone create a flashable zip for these lib files so I can add them to my pinned topic?

Thanks

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Hi try to remove Paul's superboot and put back the original one ...it should "repair" camera!

I had the same problem ...

Brgds,

S.

It does. I'm using a TMN (Portuguese operator) custom rom boot.img Now I must choose between overclock and a properly functioning camera...

Edited by AFG PWR
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

It does. I'm using a TMN (Portuguese operator) custom rom boot.img Now I must choose between overclock and a properly functioning camera...

install a custom rom (like void) and get that fixed there is other way though

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

install a custom rom (like void) and get that fixed there is other way though

Hi, i've installed this stock rom: U8800 V100R001C00B137SP04CUSTC315D001 (Czech Omitel), but the camera is blue and inverted, there is any solution for this problem on this kind of rom (B137)?

I've tried to put the boot.img original but it didn't worked out for me...

BTW i have one of those X5 that works only with recovery V3-3.0.2.8, i cant install any recovery V4 :(

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I had the same upside down issue and copying the 2 files solution worked perfect

Thanks

:D

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I had the same problem (upside down and blue) and i used the library files and extract them to the exact place.

Now my Ideos X5 doesnt open. I tried to change the boot.img but that doesnt help. It just waits on IDEOS welcome screen. Cant shutdown unless pulling out the battery.

What can i do, any advice?

1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Same problem here. I'm using superboot and ClockwordMod

Replaced libcamera and liboemcamera with root explorer with sucess

While phone was on and working tried camera and color was ok but image was still upside down.

After reboot the phone doesn.t boot. Stalled @ "IDEOS".

Any ideias? Tried replacing boot.img and recovery but no sucess.

Is it possible using adb and try to replace lib files with originals? (i've backups)

1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Problem solved!

I left libcamera+liboemcamera with no permissions at all and while booting these files couldn't be accessed.

Connected phone to linux distro (while in 'pink' mode) and changed the files read+write permissions.

With this one solved I'll go to the next level: ROM flashing! 8-)

1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.