• Announcements

    • Reminder - MoDaCo position on illegal content   07/30/15

      ILLEGAL CONTENT I'd like to just reaffirm MoDaCo's position regarding piracy and illegal content in the light of some recent questions / postings. Posts will be censored by myself or my moderation team if the contain or link to: Illegal / pirated / cracked software or sites that host such softwareNintendo emulators / ROMs or sites hosting them (in light of Nintendo's legal stance)CUSTOM ROMS You may discuss and post links to custom device ROMs on MoDaCo, provided the following rules are adhered to: ROMs must not contain any illegal 3rd party software (this includes trial versions included without permission)ROMs must give full credit to the original authorISSUES If you have any issues with this policy, please contact PaulOBrien directly via PM.
    • Reminder: Selling items on the forum directly is not allowed   07/30/15

      Please note that selling items on the forum directly is not allowed by the forum rules. There is a forum for eBay auctions whereby you can list the items on eBay and link to them there. This is the ONLY forum for this type of activity. You may also advertise links to the eBay forum in your signature. Please note that selling directly in contravention of these rules will result in a warning / suspension / ban.

Building CM7 for the ZTE Tureis

28 posts in this topic

Posted

Make sure you have:

    Ubuntu 12.04 (Precise Pangolin) 64-bit
    Your computer has at least 4GB RAM
    Good Internet connection

install dependencies:

$ sudo apt-get install git-core gnupg flex bison gperf build-essential \
zip curl zlib1g-dev zlib1g-dev:i386 libc6-dev lib32ncurses5-dev \
ia32-libs x11proto-core-dev libx11-dev:i386 libreadline6-dev:i386 \
lib32z-dev libgl1-mesa-glx:i386 libgl1-mesa-dev g++-multilib mingw32 \
tofrodos python-markdown libxml2-utils xsltproc readline-common \
libreadline6-dev libreadline6 lib32readline-gplv2-dev libncurses5-dev \
lib32readline5 lib32readline6 libreadline-dev libreadline6-dev:i386 \
libreadline6:i386 bzip2 libbz2-dev libbz2-1.0 libghc-bzlib-dev lib32bz2-dev \
libsdl1.2-dev libesd0-dev squashfs-tools pngcrush schedtool libwxgtk2.6-dev
$ sudo ln -s /usr/lib/i386-linux-gnu/mesa/libGL.so.1 /usr/lib/i386-linux-gnu/libGL.so[/code] Configure USB:
[code]$ gksudo gedit /etc/udev/rules.d/51-android.rules
add this to the above:
#Garmin-Asus SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==091E", MODE=0666" #Google SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==18d1", MODE=0666" #HTC SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0bb4", MODE=0666" #Huawei SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==12d1", MODE=0666" #K-Touch SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==24e3", MODE=0666" #KT Tech SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==2116", MODE=0666" #Kyocera SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0482", MODE=0666" #Lenovo SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==17EF", MODE=0666" #LG SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==1004", MODE=0666" #Motorola SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==22b8", MODE=0666" #NEC SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0409", MODE=0666" #Nook SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==2080", MODE=0666" #Nvidia SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0955", MODE=0666" #OTGV SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==2257", MODE=0666" #Pantech SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==10A9", MODE=0666" #Philips SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0471", MODE=0666" #PMC-Sierra SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==04da", MODE=0666" #Qualcomm SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==05c6", MODE=0666" #SK Telesys SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==1f53", MODE=0666" #Samsung SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==04e8", MODE=0666" #Sharp SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==04dd", MODE=0666" #Sony Ericsson SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0fce", MODE=0666" #Toshiba SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==0930", MODE=0666" #ZTE SUBSYSTEM==usb", ATTR{idVendor}==19D2", MODE=0666"
Set proper permissions:
$ sudo chmod a+r /etc/udev/rules.d/51-android.rules
JAVA JDK Installation: http://www.oracle.com/technetwork/java/javase/downloads/jdk6-downloads-1637591.html
$ sudo apt-get purge openjdk-\* icedtea-\* icedtea6-\*
install Java JDK:
$ sudo mkdir -p /opt/java/64/
$ sudo cp jdk-6u34-linux-x64.bin /opt/java/64
$ sudo su -
$ cd /opt/java/64
$ chmod +x jdk-6u34-linux-x64.bin
$ ./jdk-6u34-linux-x64.bin
$ exit[/code] Add JDK PATH to .bashrc:
[code]$ gksudo gedit ~/.bashrc
Add these lines:
# Java PATHs
export JAVA_HOME=/opt/java/64/jdk1.6.0_34
export PATH=$PATH:$JAVA_HOME/bin[/code] Android SDK: Download the SDK here: http://developer.android.com/sdk/index.html Extract the SDK and place it in your home directory. Add AndroidSDK PATH to .bashrc:
[code]$ gksudo gedit .bashrc
Add the following lines:
# Android tools
export PATH=${PATH}:~/android-sdk/tools
export PATH=${PATH}:~/android-sdk/platform-tools
export PATH=${PATH}:~/bin[/code] Add PATH to .profile:
[code]$ gksudo gedit .profile
Add these lines:
PATH=$HOME/android-sdk/tools:$HOME/android-sdk/platform-tools:$PATH"
To use the ADB Update software (or to verify a working adb path), use the following command:
$ android
Install the Repo:
$ mkdir ~/bin
$ PATH=~/bin:$PATH
$ curl https://dl-ssl.google.com/dl/googlesource/git-repo/repo ] ~/bin/repo
$ chmod a+x ~/bin/repo[/code] Initialize the CyanogenMOD 7 Repo:
[code]$ mkdir android
$ cd android
$ mkdir system
$ cd system
$ repo init -u git://github.com/CyanogenMod/android.git -b gingerbread
Finally:
$ repo sync -j16

borrowed and adapted from Compile ParanoidAndroid

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Whats missing is a working device config for the ZTE Tureis.

I was able to build CM7 with my own device config I adapted from the Blade, but its stuck in a bootloop when I flash the boot.img and system.img with CWM.

My config is here:

https://github.com/s...e_device_tureis

Edited by schmatzler
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Have you changed the kernel to 3g vm split?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

I am waiting for a flashable zip

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Have you changed the kernel to 3g vm split?

No I haven't. I just used the original kernel source, patched some governors in and added the zImage to my device config.

The zImage is working, when I create a boot.img with repack_bootimg.pl, the stock Android is working with that.

However, the boot.img created by CM7 does not boot the stock Gingerbread nor CM7 - I think something is still wrong with creating the files.

I don't even know why I should need the 3G slit - the Tureis just has 512MB of storage as far as I know.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

No I haven't. I just used the original kernel source, patched some governors in and added the zImage to my device config.

The zImage is working, when I create a boot.img with repack_bootimg.pl, the stock Android is working with that.

However, the boot.img created by CM7 does not boot the stock Gingerbread nor CM7 - I think something is still wrong with creating the files.

I don't even know why I should need the 3G slit - the Tureis just has 512MB of storage as far as I know.

cyanogenmod uses 3g vmsplit as default, if you are using zte stock 2g vmsplit then you will bootloop

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Thanks! You are the pro! :D

Will recompile tomorrow evening and test if it works :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Can't wait till CM10, I made a rom that'll keep everyone busy till CM9 and 10 come out

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

When I recompile the kernel CM7 boots! :)

At least I see the Android bootscreen.

I will investigate further this evening - still a long way to go to get everything running.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

When I recompile the kernel CM7 boots! :)

At least I see the Android bootscreen.

I will investigate further this evening - still a long way to go to get everything running.

post it up if you want to adb logcat for you, or private message me test releases if you want

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Got to the homescreen now after a complete recompile.

Problem is: The symbols are waaaay to big.

post-348631-0-14291900-1361916561_thumb.

And WiFi is not working. Haven't integrated Bluetooth yet, so that too. And the camera. And 2G/3G

But hey - audio works, touch works. That's a start.

I will release something when I need big help or when it's useable. Stay tuned. :)

Edited by schmatzler
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

GREAT WORK MAN!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

No I'm not dead. Still working on this but I have a full-time job that consumes a lot of time.

I already got Wi-Fi working now and fixed the issue with the oversized icons. At the moment I'm working on getting the libril related stuff running (2G/3G). But when I compile in the libril something happens with the screen, it's only showing a blank picture. The device still responds to touch and with audio effects, but I can't see anything.

I don't know why this could possibly happen but as soon as I got that running, I will post something.

Edited by schmatzler
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Send me your build.prop I might be able to fix it

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Got it! The RIL stuff is working now so I finally get some network into this thing.

I also got adb and USB support fully running so debugging is easier now.

But somehow all of the changes I made broke Wifi and BT again so I still have to work on that. And the proximity sensor.

3D acceleration and audio are working too.

Give me some more time and I will release it.

In the meantime - enjoy the pictures :)

post-348631-0-59964400-1363406046_thumb.post-348631-0-99231600-1363406053_thumb.post-348631-0-27127700-1363406060_thumb.post-348631-0-68029600-1363406069_thumb.post-348631-0-04369300-1363406075_thumb.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

I'm going to download it only for the kernel

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Nice work, if you need anything, I'm willing to help. I build cm7 for 3 other zte devices. Which kernel sources are you using?

Edited by mikeioannina
0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Thanks. I use the original kernel source with some little changes. The code is here: https://github.com/schmatzler/zte-tureis-optimized

At the moment I'm facing some problems with the Wi-Fi. I specified bcm4319 as the driver in BoardConfig.mk and built wpa_supplicant 5.

It works, activates the Wi-Fi but only finds 2 networks. Looks like it gets some networks and as soon as it reaches a network with a hidden SSID it stops scanning.

When I build wpa_supplicant 6, I get the following errors in terminal:

E/WifiHW  (  260): Unable to open connection to supplicant on "/data/system/wpa_supplicant/wlan0": No such file or directory[/CODE]

I will try to make some changes to init.rc to get supplicant 6 working.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Strange. Somehow the bcm4319 wifi driver creates an eth0 device instead of a wlan0 device. Have you got an idea why this happens?

I changed any reference from wlan0 to eth0 in the initfiles and I am rebuilding now. Lets see if it runs.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

Wifi is running again. Changed the dhcp.wlan0 service to dhcp.eth0 and all other references too. But bluetooth never powers up. It fires up bcm_power and that's it.

I will check that later, because I have no clue how this could happen. Config indicates that it's a BCM2070 chip and its working with the original ROM and my custom kernel so the driver is in the kernel.

Now I will concentrate on the compass, the proximity sensor and the LED which is still not working. Wish me luck :)

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

cyanogen_tureis.mk

# Inherit AOSP device configuration for tureis.
$(call inherit-product, device/zte/tureis/device_tureis.mk)

# Inherit some common cyanogenmod stuff.
$(call inherit-product, vendor/cyanogen/products/common_full_no_themes.mk)

# Include GSM stuff
$(call inherit-product, vendor/cyanogen/products/gsm.mk)

#
# Setup device specific product configuration.
#
PRODUCT_NAME := cyanogen_tureis
PRODUCT_BRAND := zte
PRODUCT_DEVICE := tureis
PRODUCT_MODEL := Tureis
PRODUCT_MANUFACTURER := ZTE
PRODUCT_BUILD_PROP_OVERRIDES += PRODUCT_NAME=blade BUILD_ID=GRJ22 BUILD_FINGERPRINT=google/passion/passion:2.3.4/GRJ22/121341:user/release-keys PRIVATE_BUILD_DESC="passion-user 2.3.4 GRJ22 121341 release-keys"

# Add LDPI assets, in addition to MDPI
PRODUCT_LOCALES += ldpi mdpi

# Extra overlay for LDPI
PRODUCT_PACKAGE_OVERLAYS += vendor/cyanogen/overlay/ldpi

# Release name and versioning
PRODUCT_RELEASE_NAME := Tureis
PRODUCT_VERSION_DEVICE_SPECIFIC :=
-include vendor/cyanogen/products/common_versions.mk

#
# Copy legend specific prebuilt files
#
PRODUCT_COPY_FILES += \
vendor/cyanogen/prebuilt/ldpi/media/bootanimation.zip:system/media/bootanimation.zip[/code] got to here:
[code]make: *** No rule to make target `vendor/zte/tureis/proprietary/libloc_api-rpcqc.so', needed by `out/target/product/tureis/system/lib/libloc_api-rpcqc.so'. Stop.
make: *** Waiting for unfinished jobs....

using your sources

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

I don't have a vendor folder, everything is happening in the device folder. The proprietaries are also in the device folder.

Did you run the extract-files or setup-makefiles script? I did not update them.

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

that probably explains where I went wrong.

so I'll better update those scripts then

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

I'm getting to the end!

LED notifications work flawlessly. Bluetooth finally works again (had to use precompiled hciattach because this one fires up the broadcom stack), Wifi works flawlessly. 2G and 3G work and get APN settings automatically from my provider (which isn't possible in the stock ROM). I also updated the GL drivers for the Adreno 200 and Angry Birds is not lagging anymore. This is simply awesome! :)

Just two major flaws and two minor flaws are remaining:

- Microphone is not working. It cannot open the source

- I'm getting GL errors when viewing videos. Audio works, video is a white screen

- FM Radio isn't working. I get static but I cannot seek. I'm playing with the FM radio config, should work.

- Sensor not working. Precompiled libsensors is uploaded to the device, but nothing happens when I turn the screen 90 degrees. Damn.

When I've solved the microphone issue and the video issue I will post a first release. Stay tuned!

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted

is usb tethering working?

0

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

MoDaCo is part of the MoDaCo.network, © Paul O'Brien 2002-2015. MoDaCo uses IntelliTxt technology.