Jump to content


Photo

RUU on Vista: It can be done... the ultimate guide!

* * * * * 4 votes

  • Please log in to reply
93 replies to this topic

#1
PaulOBrien

PaulOBrien

    It's My Party

  • Founder
  • PipPipPipPipPipPip
  • 36,221 posts
  • Gender:Male
  • Location:Norwich, UK
  • Devices:All the Nexus!
  • Twitter:@paulobrien
[teaser]Just after the launch of Windows Vista, we reported that RUUs (ROM upgrades), do not work on the OS.

Now, courtesy of sp3dev @ XDA-Developers, a solution has been found... and i've taken his basic instructions and posted them below with full screenshots and the very latest driver files extracted from ActiveSync 4.5.

News page readers can find the 16-step (not as bad as it sounds!) walkthrough after the jump! :D

P[/teaser]

Before starting: Your device needs to be connected to the PC, and in BOOTLOADER mode.

Step 1 of 16: Extract this zip file to a memorable location on your machine (e.g. the desktop). This is the Activesync 4.5 RTM USB driver.

Attached File  VistaRUU.zip   37.8KB   19666 downloads
Step 2 of 16: Run 'Windows Mobile Device Center', and click 'Connection Settings'.

Posted Image

Step 3 of 16: Uncheck the 'Allow USB Connections' box, and select 'OK'.

Posted Image

Step 4 of 16: Run 'Services' by clicking the Start Orb and typing 'Services', and ensure the 'Windows Mobile-based connectivity' and Windows Mobile 2003-based connectivity' services are started. If they are not, click the service name and press the 'play' button on the top bar.

Posted Image

Step 5 of 16: Load 'Device Manager' by clicking the Start Orb and typing 'Device Manager'. Expand the 'Mobile devices' section and click the 'HTC USB Sync' (or similarly named) item.

Posted Image

Step 6 of 16: Click the 'Action' menu and select 'Update Driver Software'.

Posted Image

Step 7 of 16: Click 'Browse my computer for driver software'.

Posted Image

Step 8 of 16: Click 'Let me pick from a list of device drivers on my computer'.

Posted Image

Step 9 of 16: Click 'Have Disk'.

Posted Image

Step 10 of 16: Click 'Browse', and browse to the location where you extracted the ZIP file in Step 1.

Posted Image

Step 11 of 16: Double click 'wceusbsh.inf'.

Posted Image

Step 12 of 16: Select 'HTC USB Sync' from the list, and click 'Next'.

Posted Image

Step 13 of 16: Wait while your driver is installed. ;)

Posted Image

Posted Image

Step 14 of 16: Run 'Task Manager' by clicking the Start Orb and typing 'taskmgr'. Then find the 'WMDC.EXE' item, and click 'End Process'.

Posted Image

Step 15 of 16: Install your update! Everything should now run fine! You just need to bear in mind the final step when you want to start syncing normally again...

Step 16 of 16: In 'Windows Mobile Device Center', re-enable the 'allow USB connections' checkbox you disabled in Step 2.

Posted Image

  • 0

You can follow me on Twitter - http://twitter.com/paulobrien / Follow MoDaCo on Twitter - http://twitter.com/modaco

Want to donate? MoDaCo is raising money for the Multiple Sclerosis society.

Posted Image


#2
Confucious

Confucious

    Peanut Brain

  • MoDaCo Gold
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6,635 posts
  • Gender:Male
  • Location:Surrey, England
  • Devices:iPhone 5
  • Twitter:@Confuciousmobil
Great - Now I won't have to use my server!
Thanks for the heads up Paul.

  • 0
He who asks a question looks foolish for 5 minutes. He who doesn't ask a question remains foolish forever.

#3
smeg36

smeg36

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 466 posts
  • Location:Miami Beach
  • Devices:Sprint Touch Pro
I got to step 5, but there was no Mobile devices section in my Device Manager.

  • 0
Device: Sprint Touch Pro

#4
Confucious

Confucious

    Peanut Brain

  • MoDaCo Gold
  • PipPipPipPipPipPip
  • 6,635 posts
  • Gender:Male
  • Location:Surrey, England
  • Devices:iPhone 5
  • Twitter:@Confuciousmobil

I got to step 5, but there was no Mobile devices section in my Device Manager.

Was your device plugged in?

  • 0
He who asks a question looks foolish for 5 minutes. He who doesn't ask a question remains foolish forever.

#5
nickcornaglia

nickcornaglia

    Blackjack'd

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4,251 posts
  • Gender:Male
  • Location:Mt Laurel, NJ USA
  • Devices:iPhone5
  • Twitter:@nickcornaglia
just in time!!!

  • 0
-Nick

#6
PaulOBrien

PaulOBrien

    It's My Party

  • Founder
  • PipPipPipPipPipPip
  • 36,221 posts
  • Gender:Male
  • Location:Norwich, UK
  • Devices:All the Nexus!
  • Twitter:@paulobrien

I got to step 5, but there was no Mobile devices section in my Device Manager.

I missed a point!

I'll add it now ;)

P

  • 0

You can follow me on Twitter - http://twitter.com/paulobrien / Follow MoDaCo on Twitter - http://twitter.com/modaco

Want to donate? MoDaCo is raising money for the Multiple Sclerosis society.

Posted Image


#7
PaulOBrien

PaulOBrien

    It's My Party

  • Founder
  • PipPipPipPipPipPip
  • 36,221 posts
  • Gender:Male
  • Location:Norwich, UK
  • Devices:All the Nexus!
  • Twitter:@paulobrien
Added:

Before starting: Your device needs to be connected to the PC, and in BOOTLOADER mode.

;)

P

  • 0

You can follow me on Twitter - http://twitter.com/paulobrien / Follow MoDaCo on Twitter - http://twitter.com/modaco

Want to donate? MoDaCo is raising money for the Multiple Sclerosis society.

Posted Image


#8
dan13l

dan13l

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 98 posts
Well, I worked through all the steps, but I just get:

ROMUpdateUtility MFC Application has stopped working
A problem caused the program to stop working correctly. Windows will close the program and notify you if a solution is available.

Any ideas? Might try rebooting and doing it again...

  • 0

#9
boy_de_ghet

boy_de_ghet

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
  • Devices:null
I have try all case this above, but it not work. My Vista is still show message "ROMUpdateUtility MFC Application has stopped working".
However, I'm installed Virtual Machine (Parallels or VMWare Machine) on Vista and setup WinXP on this VM and setup MS Async 4.5 and Uprom good work.


Note : Don't install Microsoft Virtual PC 2007, it not support USB port.
Good Luck !

[email protected]

Attached Files


Edited by boy_de_ghet, 22 March 2007 - 02:45 PM.

  • 0

#10
haythams

haythams

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Devices:IMATE PDA2K
tried the process step by step but i have a err0r message :103 Rom Image file not found

  • 0

#11
haythams

haythams

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 4 posts
  • Devices:IMATE PDA2K
thanks a lot amn ur the best

  • 0

#12
ahfunaki

ahfunaki

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 9 posts
amazing. thank you so much!

  • 0

#13
skeggo80

skeggo80

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Devices:qtek 9000
? is this only for ruu software uppdating or is it for geting wmdc to work on ruu`s
cant get this guide to work white my qtek 9000 running wm6 ruu ;)

  • 0

#14
Monolithix

Monolithix

    Hardcore

  • MoDaCo Gold
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8,783 posts
Seems to be working fine here.

  • 0

I still exist


#15
skeggo80

skeggo80

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Devices:qtek 9000

Seems to be working fine here.



;) whats working to sync in wmdc or update your mobile/pda white a new rom
can`t get it to work wmdc don`t find my qtek 9000

  • 0

#16
Monolithix

Monolithix

    Hardcore

  • MoDaCo Gold
  • PipPipPipPipPipPip
  • 8,783 posts
Ah this is just for updating. Theres no official WM6 ROM out for the 9000 yet so that may (possibly) be why you're having compatibility problems.

  • 0

I still exist


#17
skeggo80

skeggo80

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts
  • Devices:qtek 9000

Ah this is just for updating. Theres no official WM6 ROM out for the 9000 yet so that may (possibly) be why you're having compatibility problems.



Thanks

  • 0

#18
floepie

floepie

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts
  • Location:New York
  • Devices:Samsung Vibrant

Well, I worked through all the steps, but I just get:

ROMUpdateUtility MFC Application has stopped working
A problem caused the program to stop working correctly. Windows will close the program and notify you if a solution is available.

Any ideas? Might try rebooting and doing it again...


Strange...I get the same response with 1 ROM, but with another, it works fine.

  • 0

#19
joeshaw92

joeshaw92

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
THANKYOU SO MUCH!!! I had tried 2 update my SPV M1000, but i had bricked it, and wouldnt go any further than bootloader. Thanx so much i'm now runnin 2003se, and about to upgrade to 2005! :rolleyes: :P :D

  • 0

#20
madjokeer

madjokeer

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
i do believe this works for a 32-bit system but not the 64bit.. is there a usb driver for 64bit.. i found one on xda.. heres the link: http://forum.xda-dev...ista 64bit mtty but the drive gives an error code 39 stating it cant install it

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users