Jump to content


Photo

[Guide] How to install a custom ROM & Partition your SD & Root

* * * * * 3 votes

  • Please log in to reply
129 replies to this topic

#61
JPatacas

JPatacas

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
I have made this 4.) Boot to SD Download Mode with Camera / Vol- / Power (the phone will vibrate 3 times) when enter in sd download mode give me an error and start vibrate.


And when i power the phone goes directly to sd download mode and start vibrating again :|


What i have to do ?

Edited by JPatacas, 25 November 2011 - 07:28 PM.

  • 0

#62
Smeelious

Smeelious

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 183 posts
  • Gender:Male
  • Location:ONT, CA
  • Devices:SGN, TF101

I have made this 4.) Boot to SD Download Mode with Camera / Vol- / Power (the phone will vibrate 3 times) when enter in sd download mode give me an error and start vibrate.

And when i power the phone goes directly to sd download mode and start vibrating again :|


What i have to do ?


Reload the Acer_ug file onto your SD card. If you can't get past the SD download screen while booting, you'll have to take out the SD card and transfer the acer_ug file through some other device, card reader etc.

Edited by Smeelious, 25 November 2011 - 07:33 PM.

  • 0

#63
JPatacas

JPatacas

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

Reload the Acer_ug file onto your SD card. If you can't get past the SD download screen while booting, you'll have to take out the SD card and transfer the acer_ug file through some other device, card reader etc.


But when i take out the sd card and power the phone he goes directly to sd download tool, it's a little bit strange ...

  • 0

#64
Smeelious

Smeelious

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 183 posts
  • Gender:Male
  • Location:ONT, CA
  • Devices:SGN, TF101

But when i take out the sd card and power the phone he goes directly to sd download tool, it's a little bit strange ...


Yeah, because its looking for the update file on the SD card...which it can't find since the SD card isn't there.

  • 0

#65
JPatacas

JPatacas

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal

Yeah, because its looking for the update file on the SD card...which it can't find since the SD card isn't there.


Ok, so i have to take out the SD card and transfer the acer_ug file through some other device or card reader ?


There is another way to make this ?

  • 0

#66
JPatacas

JPatacas

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 27 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
Problem solved ! :D

I had tried with another Sd Card and works !

Thanks for the help !

  • 0

#67
Abhay3012

Abhay3012

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 8 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal S120
I followed the steps but when i try to flash the rom it says E not verified something like that. Help me

  • 0

#68
TechnoLover

TechnoLover

    Diehard

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 415 posts
  • Gender:Male
  • Location:Germany
  • Devices:Acer Liquid MT S120
  • Twitter:@marcOcram
go in recovery to "other" and disable verfification, then flash again ;)

  • 0

Leonardo d'Avicii & Tiesto <3


Posted Image


#69
mikelete

mikelete

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Devices:Sony Ericsson Xperia mini
  • Twitter:@mikelete

How to Root Non-Rooted ROM's

1.) Follow steps 7-10 of 'How to install a custom ROM above.

I think it should be "steps 6-10". And before that, it should be said that you got to have "AcerSync" installed on your computer in order to have the drivers needed to make adb.exe work.


How to Root Non-Rooted ROM's

3.) Now turn off the phone and boot into recovery mode (Use the combo Camera / Vol- / Power for ClockworkMod (...)

Actually, this is for Download mode, not recovery. I couldn't make it into recovery using any key combo, so I had to do it with adb.exe and the command "reboot recovery".

Thank you for the guide :)

Edited by mikelete, 30 November 2011 - 07:41 PM.

  • 0

#70
k0zmic

k0zmic

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,134 posts
  • Gender:Male
  • Location:London
  • Devices:HTC Hero & HTC Sensation XE

I think it should be "steps 6-10". And before that, it should be said that you got to have "AcerSync" installed on your computer in order to have the drivers needed to make adb.exe work.


Actually, this is for Download mode, not recovery. I couldn't make it into recovery using any key combo, so I had to do it with adb.exe and the command "reboot recovery".

Thank you for the guide :)


Yeah 6-10 is probably better. Although, I never needed the Acer Sync software, Windows seemed to grab the drivers automatically. But I've added a note for it anyway if Windows doesn't get the drivers.

Apologies, I've updated the post with (what should be) the correct key combo.

No problem, thanks for the feedback. Much appreciated.


  • 0

#71
mikelete

mikelete

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 20 posts
  • Gender:Male
  • Devices:Sony Ericsson Xperia mini
  • Twitter:@mikelete

Although, I never needed the Acer Sync software, Windows seemed to grab the drivers automatically.

Well, I don't know. For me, without having installed anything from Acer on my Windows 7, when I connect the Phone to the Computer, the OS only recognizes the "USB mass storage device" and says that it doesn't have drivers for "Acer HSUSB device". And without that ADB doesn't recognize the device. Then, after installing Acer Sync everything works just fine.

By the way, there's no need to apologize. Everybody tries to do their best ;)

  • 0

#72
NinjaDan666

NinjaDan666

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 posts
  • Gender:Male
  • Location:UK, Leicester
  • Devices:Acer Liquid MT
Hi, just wanted to say thanks for the tutorial. Installed T&L on my Liquid Metal, had a few issues but most of them had already been discussed/solved.

Just wanted to ask if anyone else was having an issue with the GPS? Once I reinstalled Google maps the phone will not locate me at all. Regardless of where I am.
I've tried installing the GPS Status app to see if I connect to any satellites but that just gives me the circulating circle...

Also, I'm upgrading SD cards later, do the custom ROM's boot from SD? Or are they installed to internal memory. Therefore, installation files can be removed with file explore?

Sorry if any of these questions are stupid, pretty new to this.
Thanks for any replies in advance.

  • 0

#73
k0zmic

k0zmic

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,134 posts
  • Gender:Male
  • Location:London
  • Devices:HTC Hero & HTC Sensation XE

Also, I'm upgrading SD cards later, do the custom ROM's boot from SD? Or are they installed to internal memory. Therefore, installation files can be removed with file explore?


Nope, they're on internal memory on the system partition. So when you change SD your ROM will remain on the phone although, if you have apps on your SD Card they won't move across.

  • 0

#74
matt`

matt`

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts
Great tutorial, thanks. Couple of things that could be improved though:

On step 12) I couldn't boot into that mode either, but thanks to the posted who recommend "adb reboot recovery" which worked fine.

The first part, I presume you mean "wipe data/factory reset" (?) which I done. Then the option is "install zip from sdcard", then select the ZIP file (do not extract the zip to SD like I done first time round)

Cheers

Edited by matt`, 01 December 2011 - 10:08 PM.

  • 1

#75
matt`

matt`

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts
I don't get this section at all?? Where do we get AmonRa Recovery from? (have tried google but they seem to relate to HTC devices).

Partitioning your SD Card for A2SD/Link2SD etc.

For the guide I'll be using the AmonRa Recovery Partion SD tool. You can use apps like Gparted etc.

1.) Mount your phone as USB or go into Recovery and select USB MS Toggle and plug the phone into a PC.
2.) IMPORTANT: Backup/Copy the entire contents of your SD Card onto your PC.
3.) Unmount/Disable USB MS and either reboot or go back to recovery.
4.) Select Partition SD.
5.) For the sizes select 0 for Swap. Make the EXT size at least 512MB for A2SD and the rest should be FAT32.
6.) Confirm. All your data on the SD Card will be lost.
7.) Let it complete.
8.) Re-enable USB MS toggle and copy the contents of your SD Card back onto the phone.
9.) Now, you can either do a full wipe and start with a fresh ROM or reboot and try setup Link2SD etc. (Personally, I'd just do a full wipe and start fresh but it's up to you). If you have problems e.g. force closes etc. then do a full wipe.
10.) Enjoy.


The gingerounay refers to the "A2SDGUI provided app to manage it" ~ how do I do this? I've tried clicking on "Apps are on internal storage" but it just loops back. Also tried clicking "swap is deactivated" and its the same.

Edit; I've just tried to play something on iPlayer and it crashes in full screen ~ any ideas? [updating flash has fixed it]

Thanks

Edited by matt`, 01 December 2011 - 09:37 PM.

  • 0

#76
k0zmic

k0zmic

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,134 posts
  • Gender:Male
  • Location:London
  • Devices:HTC Hero & HTC Sensation XE

Great tutorial, thanks. Couple of things that could be improved though:

On step 12) I couldn't boot into that mode either, but thanks to the posted who recommend "adb reboot recovery" which worked fine.

The first part, I presume you mean "wipe data/factory reset" which I done. Then the option is "install zip from sdcard", then select the ZIP file (do not extract the zip to SD like I done first time round)

Cheers


Darn, the key combo must've been wrong. I've re-updated it.

Yeah 'Wipe Data/Factory Reset' is the one.

I don't get this section at all?? Where do we get AmonRa Recovery from? (have tried google but they seem to relate to HTC devices).

The gingerounay refers to the "A2SDGUI provided app to manage it" ~ how do I do this? I've tried clicking on "Apps are on internal storage" but it just loops back. Also tried clicking "swap is deactivated" and its the same.

Edit; I've just tried to play something on iPlayer and it crashes in full screen ~ any ideas? [updating flash has fixed it]

Thanks


I've added a link to AmonRa Recovery for the Metal. You can probably use ClockworkMod as well if you already have it installed.

You need to create a partition first if you haven't already done so. Don't worry about swap.

  • 0

#77
matt`

matt`

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts

Darn, the key combo must've been wrong. I've re-updated it.

Yeah 'Wipe Data/Factory Reset' is the one.

I've added a link to AmonRa Recovery for the Metal. You can probably use ClockworkMod as well if you already have it installed.

You need to create a partition first if you haven't already done so. Don't worry about swap.



Thanks k0zmic, but i'm still lost! I have RecoveryMT-3.0 on my desktop (is this also called AmonRa?)

Now USB debugging is enabled and its connected via USB. How do I then go to 4.) Select Partition SD. ? Not by running install_recovery.cmd again? Or by running adb?

How would I create a partition on the SD, through Disk Management on windows or does this have to be unix? Would attempt to use gparted but would need to start up a VM.

BTW; I've now switched to T&L

Thanks

Edited by matt`, 01 December 2011 - 10:27 PM.

  • 0

#78
k0zmic

k0zmic

    Hardcore

  • Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2,134 posts
  • Gender:Male
  • Location:London
  • Devices:HTC Hero & HTC Sensation XE

Thanks k0zmic, but i'm still lost! I have RecoveryMT-3.0 on my desktop (is this also called AmonRa?)

Now USB debugging is enabled and its connected via USB. How do I then go to 4.) Select Partition SD. ? Not by running install_recovery.cmd again? Or by running adb?

How would I create a partition on the SD, through Disk Management on windows or does this have to be unix? Would attempt to use gparted but would need to start up a VM.

BTW; I've now switched to T&L

Thanks


No, that's ClockworkMod.

You need to reboot into recovery so do 'adb reboot recovery'.

Then you should see Partition SD in ClockworkMod or AmonRA recovery (depending on which you installed). The instructions for ClockworkMod are slightly different but they're available here. Follow from Step 6.

Edited by k0zmic, 01 December 2011 - 10:35 PM.

  • 0

#79
matt`

matt`

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 50 posts

No, that's ClockworkMod.

You need to reboot into recovery so do 'adb reboot recovery'.

Then you should see Partition SD in ClockworkMod or AmonRA recovery (depending on which you installed). The instructions for ClockworkMod are slightly different but they're available here. Follow from Step 6.


Did not realise it was under the Advanced menu! I tried this a couple of times and now when android starts it says the SD card is damaged. Then when running Link2SD it doesn't identify a card?

I selected a swap of 0 and ext of 2048.

Edit; may of realised why, the card is only 2GB!..dumb

Edit 2; I selected 1gb this time and all is good..

When running Link2SD though I got ext2/3/4 didn't know which one to select so went for 2. Think that was right as now I have 185mb internal, sd 0.89gb + sd "2nd part" 0.89gb.

So this Link2SD will app's automatically get stored to SD yeah, although appearing as though they are on phone as there is a link created?

Owe you a beer man! Cheers

Edited by matt`, 01 December 2011 - 11:06 PM.

  • 0

#80
shuaib10

shuaib10

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 19 posts
  • Devices:Acer Liquid Metal
if i root my device, will i lose my apps, files, contacts etc?

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users