Jump to content


Photo

N7 slow down / laggy

* * * * * 1 votes

  • Please log in to reply
93 replies to this topic

#1
pritsey

pritsey

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 80 posts
  • Gender:Male
  • Location:Whitley Bay
  • Devices:galaxy nexus, nexus 7
Hi all,

I've noticed over the past week or so that my N7 has started to slow down and become laggy - especially chrome and Facebook. I know that FB has recently been updated and may not be perfect but chrome is getting particularly bad. Checked my network connection and no problems there or on any other device. My gnex has pretty much the same apps as the n7 and its running fine.

There are a few threads on other forums where people have also said that their n7's are also slowing down but I don't really want to factory reset and install everything from scratch. Any ideas?

Thanks!

  • 0

#2
carburano

carburano

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rimini
  • Interests:Guitar, devices, girls
  • Devices:Lg Optimus 2x - Nexus7
  • Twitter:@francesco80m
I faced these slowdowns with every custom rom... Back to google factory image and device is really fast

  • 1
Follow me on Twitter: @Francesco80m

If you like my work please press thanks and consider to buy me a beer HERE
or DONATE TO "EMERGENCY" (To help war victims) HERE

#3
pritsey

pritsey

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 80 posts
  • Gender:Male
  • Location:Whitley Bay
  • Devices:galaxy nexus, nexus 7
I'm not using a custom ROM though!

  • 0

#4
carburano

carburano

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 25 posts
  • Gender:Male
  • Location:Rimini
  • Interests:Guitar, devices, girls
  • Devices:Lg Optimus 2x - Nexus7
  • Twitter:@francesco80m

I'm not using a custom ROM though!

Try reflashing factory image. Do a backup of your internal sd

  • 0
Follow me on Twitter: @Francesco80m

If you like my work please press thanks and consider to buy me a beer HERE
or DONATE TO "EMERGENCY" (To help war victims) HERE

#5
vagelis

vagelis

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 63 posts
  • Gender:Male
  • Location:Pasadena, CA
  • Devices:Galaxy Nexus GSM - Infuse 4G
I am experiencing the same thing; it started while I was on Jr6, and now on Jr7

I am not sure though that iit is because of the MCR roms. It is 'systemic' somehow, as I do not experience that on the Gallaxy Nexus MCR Jr5 Rom.

What I mean with that is that I do not think that it is something that Paul's custom 'stock' Rom is doing... it feels weird that a quad core Tegra 3 unit runs slower that the Dual core OMAP chip on the GN.

It lags, and then it all of a sudden starts working fine... and then it lags again... cleared Dalvik, then flashed stock and redid the Jr7... me thinks there is a ghost in da machine... any ideas?

Thank you all in advance.

  • 0

#6
veef13

veef13

    Enthusiast

  • Members
  • PipPipPip
  • 158 posts
  • Gender:Male
  • Location:Southampton, UK
  • Interests:People
    Technology
    Food
    Sport
    Rum
  • Devices:Desire S / Nexus 7
Very interesting to read this as having same issue! On modaco builds too

  • 0
HTC Desire S - MIUI v4
Nexus 7 - MoDaCo Custom ROM

#7
peacanpie

peacanpie

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 posts

I am experiencing the same thing <snip>

It lags, and then it all of a sudden starts working fine... and then it lags again...


I thought that this was just me... I'm getting exactly this on stock (no root). I had a poke around, and found that I only had around 700mb free (video files in the main taking up space for my commute :-) )

Cleared out a load of them and now have around 4gig free. Haven't had the same issues again so far.... But it's not been long enough to say that it's fixed...

  • 0

#8
jova33

jova33

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 5 posts
  • Gender:Male
  • Devices:GNex toro, Nexus 7
I have not experienced this, but I've been playing with this script http://forum.xda-dev...ad.php?t=991276
may be a wee bit hard to do at first. but once you figure out how it's done it's pretty simple.

  • 0

#9
Tainlorn

Tainlorn

    Newbie

  • MoDaCo Silver
  • Pip
  • 40 posts
  • Location:Gloucestershire, UK
  • Devices:Advent Vega, ZTE Blade (OSF)
  • Twitter:@jaubury
I've started getting this since i updated from JR6 to JR7, mainly in chrome.

  • 0

#10
Sirgeekalot

Sirgeekalot

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 posts
  • Gender:Male
  • Devices:Nexus 4
  • Twitter:@adamnmcc
i'm getting this as well running stock rooted rom.. i thought it was due to trying a multiuser environment.. i will reflash stock and see how things go..

  • 0

#11
Colin Whiteside

Colin Whiteside

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 116 posts
  • Devices:HTC Desire, Huawei G300
  • Twitter:@spacehost
Same issue, running totally stock and unrooted. Disabling Currents background sync and clearing all application cache (all 2GB of it) has alleviated the issue to a degree, but it seems to manifest once the device has had a significant amount of storage used. I've seen reports of this linked with poor IO transfer benchmarks. Current best guess seems to be that the device is having trouble writing and reading cache during background tasks and is slowing down everything else.

  • 0

#12
ahatomastarday

ahatomastarday

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Devices:Huawei Ascend G300
Is it that bad? Is it a general issue, does it happen in every device or yours are maybe faulty? I was thinking about getting a Nexus 7, I was attracted by the fact that I'd get unmodified Android from Google and future updates as well as the idea of having a lightning fast and responsive device that would provide a hassle-free user experience, so this issue really puts me off... I really want it to work fluidly, otherwise it doesn't seem such a bargain to me.

Edited by ahatomastarday, 04 September 2012 - 09:23 AM.

  • 0

#13
Colin Whiteside

Colin Whiteside

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 116 posts
  • Devices:HTC Desire, Huawei G300
  • Twitter:@spacehost
Thing is it ran like a particularly greased up Usain Bolt for the first few months. I was sure it was some sort of app I'd installed messing things up but I can't isolate it at all, and it manifests as high IO usage. It really is incredibly annoying, with Chrome habitually showing the "Not Responding" dialogue, and Google Now becoming Google Eventually.

  • 0

#14
Tainlorn

Tainlorn

    Newbie

  • MoDaCo Silver
  • Pip
  • 40 posts
  • Location:Gloucestershire, UK
  • Devices:Advent Vega, ZTE Blade (OSF)
  • Twitter:@jaubury
Interesting. I had not read Colin's comments about Currents and storage use but I think we are on to something! I've switched to using Flipboard so disabled and cleared Currents. I also had my device heavily loaded with vids i was catching up on so there was very little free storage. Now ive watched 4 episodes of Dr Who and deleted them im back to 4gig of free space and its running smooth as ever.

  • 0

#15
ahatomastarday

ahatomastarday

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Devices:Huawei Ascend G300
If the connection between storage and poor performance is confirmed, it'd be a big bummer for some. Not only there's less than 16 Gb for you to put stuff in, but you can't fill them all if you want it to run smoothly...

Edited by ahatomastarday, 04 September 2012 - 03:13 PM.

  • 0

#16
Colin Whiteside

Colin Whiteside

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 116 posts
  • Devices:HTC Desire, Huawei G300
  • Twitter:@spacehost
I'd almost peg it as storage fragmentation, which is mental given it's using flash memory and fragmentation shouldn't affect read/ write times. I'll keep on it and see if I can get a definitive source. Are there any good performance analysers for non-rooted devices? I'd like to see if the IO spikes tie into any particular running processes.

Edited by Colin Whiteside, 04 September 2012 - 03:38 PM.

  • 0

#17
Colin Whiteside

Colin Whiteside

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 116 posts
  • Devices:HTC Desire, Huawei G300
  • Twitter:@spacehost
Tell you what, I'll try uninstalling some of my absurd games pile tonight and see if things improve. It's definitely linked with background updates though, as it flies with wifi turned off (albeit becoming somewhat useless as a Google tablet, but still...).

  • 1

#18
ahatomastarday

ahatomastarday

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 60 posts
  • Devices:Huawei Ascend G300
Thanks for posting all your efforts, Colin. Really appreciate it.

  • 0

#19
Colin Whiteside

Colin Whiteside

    Regular

  • Members
  • PipPip
  • 116 posts
  • Devices:HTC Desire, Huawei G300
  • Twitter:@spacehost
It's been a bit better this evening since clearing cache, disabling Currents and rebooting. Chrome is, frankly, still annoyingly garbage like while I install app updates, so I guess it is IO related.

  • 0

#20
peacanpie

peacanpie

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 7 posts
I ended up restoring to factory defaults and starting again.... I've only installed a handful of apps, but intend to near fill the device with mkv files and see how chrome, currents etc, etc behave. Going by some of the comments above re: I/O, I would expect to see that performance would go downhill again - although Colin's comments that it flies when wifi is off is interesting.. (BTW I'm using stock and non-rooted).

  • 0




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users